Premijera predstave 'Fortinbras se napio' Januša Glovackog u SNP-u


Već početkom meseca, 7. oktobra na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u 21:30, premijerno će biti izvedena dramska predstava po tekstu nedavno preminulog poljskog pisca Januša Glovackog Fortinbras se napio, u režiji Nikole Zavišića.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad, a igraju: Marko Savić, Nenad Pećinar, Dušan Jakišić, Igor Pavlović, Milan Kovačević, Alisa Lacko, Srđan Stojnović.

fortinbras-se-napioScena iz predstave, Foto: Branislav Lučić

Reč je o tragikomičnoj i grotesknoj parafrazi Hamleta sa „norveške tačke gledišta“. Kako je to reditelj Zavišić istakao u ranije objavljenom intervjuu za „Dnevnik“, tekst  je „potpuno otkačen u svakom smislu, i jako je dobra refleksija na Šekspirovog Hamleta. Tekst govori o teoriji zavere koju su, navodno, Norvežani ispleli, kako bi upropastili Dansku, koja je njihov arhineprijatelj odvajkada, i konačno zavladali njenim teritorijama. Pri tome su, međutim, svi potpuno odškrinutog mozga od alkohola. Tako se pre svega Fortinbras, koji bi zapravo trebalo da bude pandan Hamletu, ponaša krajnje nesuvislo i sumanuto. Dakle, imamo pred sobom, uslovno rečeno, politički angažovan, a zapravo veoma duhovit, na momente apsuradan, sulud, bezobrazan u mnogo čemu – rečju, mentalno angažovan komad“, navodi reditelj Nikola Zavišić.

On ističe da će komad Fortinbras se napio biti prilika da se napravi neka vrsta produžetka Hamleta, a još više možda produžetka Zdrav(o) život(e)!/ High Life, u estetici i generalno i pristupu (reč je o predstavama koje je Zavišić režirao na scenama SNP-a u poslednjih nekoliko sezona).

Dramaturg predstave je Svetislav Jovanov, scenografi Željko Piškorić i Vladimir Savić, kostimograf Marina Sremac, muziku potpisuje Goran Simonoski, a scenski pokret Andreja Kulešević.

Prva repriza nove predstave će biti 14. oktobra.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste