Premijera predstave "Kapetan Prljavi Fred" u Novosadskom pozorištu

Novosadsko pozorište
11. dec 2019.

prljavi-fred-plakatU Novosadskom pozorištu se pred završetak prve polovine sezone 2019/20. ,,kuva“ inscenacija jednog od najpopularnijih mađarskih romana, koji je napisao Jene Rejte. Reč je o Kapetanu Prljavom Fredu – delu koje svojim visprenim humorom i parodičnošću osvaja generacije najšire čitalačke publike još od četrdesetih godina prošlog veka. Za njegovo ,,oživljavanje“ na pozorišnim daskama biće zadužen Robert Lenard, umetnički rukovodilac Novosadskog pozorišta, a glavne uloge tumačiće Gabor Pongo, Daniel Gomboš i Bence Salai.

Prljavi Fred je zloglasni kapetan izgubljenog vojnog broda, okružen egzotikom afričke pustinje, mora i impozantnih vladarskih rezidencija, sa jedne strane, i Legijom stranaca i mračnim podzemljem, sa druge. Za njegovog kreatora – Jenea Rejtea navode da je jedan od onih pisaca ,,koji su uspeli da izgrade svoju mitologiju, literarni kosmos pun likova koje pamtimo kao junake narodnih priča i likove velikih romana svetske literature“ (Agora, 2015).

Rejte predstavlja značajnu figuru u istoriji mađarske književnosti; u svojim petparačkim romanima na jedinstven način i sa najvećim umećem parodira upravo žanr kojim najčešće ,,barata“. Njegova dela obogaćuju svetsku krimi literaturu, obiluju fikcijom, intrigama, tajnama, ironijom, zapletima, sukobima, ali i romantičnim ljubavima, humorom, iznenađenjima, a uvek su sa srećnim krajem.

Upravo takvim ostvarenjem, punim uzbuđenja i vrcavog humora, Novosadsko pozorište će zatvoriti prvu polovinu 46. sezone 18. decembra u 19 časova na Maloj sceni.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste