Premijera predstave „Mefisto” Harisa Pašovića


Predstava „Mefisto”, u režiji reditelja Harisa Pašovića, biće premijerno izvedena 12. jula u Srpskom narodnom pozorištu, u okviru programskog luka „Tvrđava mira” Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.  Ovo je ujedno i prvi komad koji Pašović postavlja u Srpskom narodnom pozorištu, gde je i započeo svoju karijeru, davnih dana na Akademiji umetnosti.

,,Velika je čast za mene i radost, raditi u gradu u kojem sam umetnički formiran. Ali posebna je čast raditi u najstarijoj pozorišnoj instituciji na Balkanu, sa sjajnim umetničkim ansamblom.” ističe Haris Pašović. 

„Ogroman je izazov u ovakvom trenutku postaviti jednu tako veliku i složenu produkciju kakav će biti naš „Mefisto“, više je razloga da se u taj izazov upustimo. Za mene možda najvažniji što spajamo generacije, onu koja je sa Harisom Pašovičem osnovala „Promenu“, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

 Na sceni najstarijeg srpskog tetara zaigraće velikani srpskog glumišta poput Mirjane Karanović, Miodraga Krivokapića, Gordane Đurđević Dimić. Pored pomenutih glumačkih imena, u predstavi se pojavljuje i veliki ansambl mladih glumaca i glumica: Aljoša Đidić, Lidija Stevanović, Strahinja Blažić, Mia Simonović, Stefan Vukić, Dimitrije Dinić, Alisa Lacko, Bojana Milanovič, Mina Pavlica, Lazar Jovanov, Draginja Voganjac, Sanja Ristić, Vukašin Ranđelović, Milica Grujičić i Marko Savković.

Dramaturškinje su Aleksandra Pleskonjić i Nikolina Đukanović, scenograf je Nebojša Antešević, a koreograf je gost iz Brisela, Zoltan Vajakula. Kostime potpisuje Marina Sremac, kompozitor je Marko Grubić, video je uradio Enis Čišić. 

Repriza predstave je zakazana za 14. jul.

Foto: Marija ErdeljiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste