Premijera predstave „Mihael Kolhas” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu


Predstava „Miahel Kolhas” u režiji Borisa Liješevića, biće premijerno izvedena na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, večeras, 17. aprila sa početkom u 20 časova. 

Prema rečima reditelja, kome je ovo peti projekat u pomenutom pozorištu, i koji je već nakon desetak stranica pročitanog dela uvideo njegov potencijal i poziv da se njime bavi „u ovom periodu života, u ovom pozorištu”, „Mihael Kolhas” je komad koji govori o čovekovoj potrebi za pravdom i sistemom koji sa sobom donosi garanciju da će ga „ukoliko živi mirno, vredno, savesno radi i čuva porodicu, nagraditi ili bar zaštititi”.

Ovo pozorišno ostvarenje, pisano po istoimenom romanu nemačkog pisca Hajnriha fon Klajsta, bavi se pitanjem pravde, željom i naporima da se ona dostigne uprkos nepogodnostima i stegama koje nameću sistem, vlast i samo društvo koje im se povinuje, nazivajući je „nepotrebnim inaćenjem”. Do kojih granica se treba ići u borbi protiv nepravde, koje sve korake i žrtve je neophodno podneti na tom putu, kada i da li ikada treba stati i prihvatiti svoju sudbinu nametnutu tuđom voljom, kako živeti u ovom svetu? Sve su to pitanja koja ova predstava otvara i postavlja, navodeći gledaoce da pokušaju da na njih sami daju odgovore, preispitujući sopstvene živote, dubine svoje duše i borbe sa kojima se svakodnevno susreću.

Nosilac glavne uloge – uloge Mihaela Kolhasa je Vojin Ćetković, a uz njega, u ovoj predstavi glumački angažman imaju i Vojislav Brajović, Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Milena Vasić, Zoran Cvijanović i Miloš Samolov.

Pored sjajne glumačke ekipe, celokupnom utisku i specifičnosti predstave, doprineće i kompozitor Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka, koji će uživo izvoditi svoju muziku na sceni.

Uloga dramaturga pripala je Fedoru Šiliju i Milošu Krečkoviću, za izgled scenografije zadužen je scenograf Darko Nedeljković, a kostimi i vizuelni identitet glumaca delo su kostimografkinje Marine Sremac. 

Reprizna izvođenja su zakazana za 18. i 23. april. 

Foto: Nebojša BabićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste