Premijera predstave M.I.R.A. povodom tridesetog rođendana Bitef teatra


Bitef teatar ove godine obeležava trideset godina postojanja i tim povodom će na rođendan pozorišta, 3. marta premijerno biti  izvedena predstava M.I.R.A, inspirisana likom i delom Mire Trailović, osnivača ovog teatra. Režiju potpisuje Andraš Urban, a u predstavi igraju Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.

„U predstavi, na neki način, ima pet Mira. Sve su one neka  vrsta Mire. Ali ono što je važno pomenuti je da postoji još jedan sloj, a to je lik Mirjane Karanović. Mi dotičemo i njenu priču koja je drugačija, ali svakako ili korespondira ili vodi dijalog sa pričom  Mire Trailović. Na kraju krajeva, sve je to o ljudima. Uvek govorimo kako je predstava “o nekome”, ali nije to o nekome, uvek je o društvu, o nama. Svi u pozorišnom svetu vole da se hvale Mirom Trailović, svi se predstavljaju kao njeni naslednici, ali zaboravljamo kroz koliko je sukoba sa istim tim svetom ona prošla dok je stvarala Bitef ili Atelje 212”, izjavio je za naš portal reditelj Andraš Urban i dodao:

„Život i delo Mire Trailović svakako su jedno polazište,  značenje i značaj ove predstave, ali mi stvaramo, bar u konceptualnom smislu, jedan pojam, jednu šifru koja se zove Mira. Polazeći od njenog lika, taj pojam bi trebalo da označava jedan progresivan odnos prema teatru. On ruši barijere, bavi se živim teatrom, menja prostorna načela u kojima se nalazi, menja život i daje šansu svemu vrednom i drugačijem.”

Govoreći o predstavi, glumica Suzana Lukić istakla je  kako je Mira Trailović jedna od najzaslužnijih za postojanje modernog srpskog pozorišta.

„Publika treba da pogleda ovu predstavu zato što ona govori o nama, o našoj stvrnosti, o našem pozorištu, o svemu što smo hteli, a nekako nam se izmigoljilo i negde nestalo, ali ne u pesimističnom smislu, naprotiv, već sa željom da se nekako pokupimo i vratimo.“, navela je glumica.

Prva repriza predstave zakazana je za 25. mart, a osim ovom premijerom, Bitef teatar će svoj rođendan obeležiti i tridesetočasovnim multimedijalnim događajem – izložbom pod nazivom „I dalje u zaveri“ (11-12. mart), zatim gostovanjem pozorišta  „Kostolanji Deže“ ( Kosztolányi Dezső ) sa predstavom „U ime gospoda“ (15. mart) i predavanjem i predstavljanjem leksikona „Moj abecedarijum pozorišta“, Roberta Čulia (1. april).Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste