Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“ u SNP-u


Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“ će se odigrati 6. marta na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, a prva repriza premijere biće 8. marta. Režirao ju je Zijah A. Sokolović, a komad je napisala Tijana Grumić.

Prema rečima reditelja, Plavi Kit je životinja koja peva svoje pesme na 52 herca, što je frekvencija koju niko sem njega ne čuje. On živi u okeanima sa hiljadu drugih kitova, pliva sam i traži da ga neko čuje. Ovo predstavlja metaforu kako smo svi mi u stvari najusamljeniji kit na svetu u međuljudskim odnosima. On je naglasio da je ova predstava skromna mogućnost da kroz jednu malu, običnu porodicu, pogledamo, vidimo i razmislimo da li se mi stvarno čujemo. „Da li je čovjek Plavi Kit? Da li su narodi Plavi Kitovi? Da li je umjetnik Plavi Kit? Da li su naša djeca Plavi Kitovi, a mi ih zato ne čujemo kako pjevaju?“

„Najusamljeniji kit na svetu“ već iz naslova sebe određuje kao dramu o jednoj konkretnoj temi – o usamljenosti. Međutim, za mene ovaj tekst predstavlja koliko dramu o usamljenosti i otuđenju, toliko i priču o ljubavi i bliskosti. U ovom tekstu želela sam da istražim i to koliko naša razdvojenost u prostoru (koji je ovde razdeljen na kosmos, Zemlju i morske dubine) utiče, odnosno ne utiče na našu međusobnu bliskost. Da bi mogao da zaspi – kit mora da ima nekoga pored sebe, a da bi imao nekoga pored sebe – taj neko mora čuje njegov zov. Mislim da smo se svi nekada osetili kao najusamljeniji kit na svetu, zbog toga volim da verujem da je ovo priča o svima – ističe autorka teksta Tijana Grumić.

Autorka teksta je takođe poznata novosadskoj publici zahvaljujući predstavi „Moćni rendžeri ne plaču“ koja se nalazi na redovnom repertoaru od 24. maja 2018. godine, a koja se našla i na našem spisku preporuka za 2019. godinu.

Foto: SNPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste