Premijera predstave “O(p)stanak” na Međunarodni dan žena


Međunarodni dan žena, 8. mart, obeležava se ovog petka i baš na ovaj dan će, simbolično, u UK “Vuk Stefanović Karadžić” premijerno biti izvedena predstava „O(p)stanak“. Predstava za temu ima nasilje nad ženama u partnerskim odnosima, govori o uzrocima i posledicama ovakvih veza i nastoji da objasni zašto žrtve nasilja ostaju u njima. Tekst, čiji su autori Mina Ćirić i Jasmina Večanski,  je dokumentarne prirode i nastao je iz razgovora sa ženama koje su trpele partnersko nasilje. Predstava je rađena u koprodukciji UK “Vuk Stefanović Karadžić” i lazarevačkog Puls teatra, a u njoj igraju Jasmina Večanski, Mihailo Laptošević i Mihaela Stamenković.

„Tekst predstave nastao je kao moj doktorski rad na Fakultetu dramskih umetnosti. Ja sam intervjuisala žene, žrtve partnerskog nasilja i od tog materijala smo Mina Ćirić i ja sastavile ovu priču. Priča jeste teška, ali mi smo zajedno lako dolazili do rešenja. Trudili smo se da to bude što prirodnije, pa je dosta toga proisteklo iz improvizacije“, rekla je za naš portal Jasmina Večanski, koja potpisuje i režiju. Ona je dodala i da ljudi treba da pogledaju ovu predstavu jer je važno da znaju da treba odreagovati na svaki vid nasilja, i nad njima i u njihovom okruženju i da pred nasiljem ne sme da se ćuti.

Prva repriza „O(p)stanka“ zakazana je za 9. mart, a predstava će se lazarevačkoj publici prikazati 27. marta

U našem društvu je Osmi mart postao dan kada se ženama poklanjaju cveće i bombonjere i gotovo da se zaboravlja suština ovog praznika. Ovaj dan nastao je kao dan borbe za političku, ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca,  i trebalo bi da bude povod da se na sav glas govori o problemima žena. Upravo zato, premijera predstave „O(p)stanak“ je pravi način da se provede veče ovog petka.

Foto: Sanja Adamov (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste