Premijera predstave 'Post Kvartet' Puls teatra 15. avgusta u okviru Kulturnog leta

Puls teatar
08. Aug 2017.

Predstava "Post Kvartet", prema drami "Kvartet" Hajnera Milera, u režiji Milana Mađareva će biti premijerno izvedena u utorak, 15. avgusta u 20 časova u okviru Kulturnog leta 2017. Centra za kulturu Lazarevac. Ulaz je slobodan.

U glumačkoj podeli su Jelena Cvijetić (Žena), Maja Sofronijević (Žena) i Ivana Nedeljković (Duh prostora).

post-kvartet-01

Reditelj MIlan Mađarev je uz Vedrana Vučića, koji je i kompozitor i izvođač muzike, adaptirao dramu Hajnera Milera. Za koreografiju je zadužena Irina Mitrović, dok je kostime osmislila Sonja Kotročević.

Kako se navodi u najavi predstave naziv predstave se sastoji iz:

Post (lat. post) kao prvi deo složenice znači: Posle, iza

Klajn Ivan i Šipka Milan, Veliki rečnik stranih reči i izraza, Prometej, Novi Sad, 2006, 968

Kvartet (ital. quartetto) 1. Muz. ansambl od četiri pevača ili svirača; kompozicija za takav ansambl. 2. Grupa od četiri osobe, četvorka

Klajn Ivan i Šipka Milan, Veliki rečnik stranih reči i izraza, Prometej, Novi Sad, 2006, 601

Prema tome može se zaključiti da se prefiks post između ostalog koristi da označi umetnički pravac koji sledi kao reakcija na prethodni: postmodernizam, postavangarda, poststrukturalizam, postdramski... Dok se sama reč kvartet odnosi na dramu "Kvartet" Hajnera Milera koju je napisao 1982. po motivima epistolarnog romana "Opasne veze" Šoderlo de Lakloa iz XVIII veka.

Dakle predstava "Post Kvartet" se događa nakon samog kraja drame "Kvartet" kada Žena (Mertej) ostaje sama, što naglašava i reditelj Milan Mađarev.  Mađarev takođe kaže - "u želji da sazna zašto je tako nemoćna, Žena rekreira svojim telom emocije, iskustva i situacije, koje su je dovele u (ne)poznati prostor. Ona je u funkciji, ali i u sukobu sa Duhom prostora koji čas podstiče, a čas nadgleda celokupnu scensku igru.  Muzika koja se izvodi uživo na sceni pomaže Ženi da se pripremi za prelaz u novi Život." 

Foto: Puls teatarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste