Premijera predstave "San letnje noći projekat Šekspir" u Narodnom pozorištu


Premijera predstave San letnje noći projekat Šekspir, po delu Vilijama Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića, biće izvedena u Narodnom pozorištu 8. oktobra 2019. godine. Pored Kokana Mladenovića, adaptaciju predstave su radili dramaturzi Željko Hubač i Dimitrije Kokanov.

Predstava obrađuje fenomen upotrebe Šekspirovog teksta u zatvorskim institucijama, odnosno upotreba Šekspirovog teksta u svrhe regulacije i adaptacije, odnosno poboljšavanja kvaliteta života u zatvoru. Zatvorenice, učeći uloge i spremajući predstavu po Šekspirovom tekstu, prolaze različite faze transformacija. U tom smislu, zatvor tj. prostor oduzete slobode, na direktan i simbolički način predstavlja isti onaj državni sistem kojim Tezej vlada u Šekspirovom narativu, a prostor šume, odnosno mogućnost transformacije i slobode, u ovom čitanju nije stvarni prostor šume već upravo prostor Šekspirovog teksta. Noćna šuma u originalnom tekstu postaje prostor novih iskustava za ljubavnike, baš kao što čitanje Šekspira postaje prostor novih iskustava za zatvorenice.

Kokan Mladenović, o ideji predstave i procesu koji je zahtevao da se ovo delo dekonstruiše, zatim ponovo konstruiše, ističe: Postoji jedan svet imaginacije i lepote, čak i u datim okolnostima, svet teatra koji igraju zatvorenice. Postoji svet nužnosti, svet države, svet represije, koji je formalno zadužen za taj svet ili imaginacije. U tom kontrastu, ta dva sveta, se dešava cela ova predstava. I nama je bilo interesantno da ispitujemo kako jedan komad, koji u svakom smislu slavi slobodu, slobodu ljubavi, slobodu pozorišnog izraza, slobodu javne reči, sve vrste slobode, kako čita i reaguje na taj prostor neslobode, kakav je zatvor.

Zatim je istakao važnost žena u ovoj predstavi, dodajući: Svi muškarci u ovom komadu nastupaju sa pozicije muškog autoriteta, nipodištavajući sopstvene supruge, igrajući dominacije, čudno se zapletu ljubavni parovi u varijanti u kojoj igraju samo devojke. Mislim da su muškarci dovoljno upropastili svet i da je vreme da vidimo ženske priče.

Dramaturg predstave, Dimitrije Kokanov, govorio je o stvaranju predstave kroz Šekspirovo delo: Zanimljivo je zato što svaki put kad se susretnemo sa tim velikim naslovima klasične književnosti, pri svakom tom susretu imamo potrebu da ga čitamo na drugačiji način. Šekspir se preliva u različite sfere kulture i umetnosti i da postoji čitav jedan paralelni društveni i socijalni fenomen obrade Šekspira u zatvorskim institucijama, gde postoji jedna psihološka i socijalna praksa istraživanja međuljudskih odnosa upotrebom različitih Šekspirovih komada. Kao što je reditelj rekao bilo je zanimljivo propitivati prostor slobode baš u ovom komadu kada se konfrontira sa jednim zatvorenim sistemom, što može da se čita kao jedna metafora, što i jeste, ali čita se kao direkatan poligon za tumačenje Šekspira.

Aleksanda Nikolić, kojoj je pripala uloga profesorke, govorila je o saradnji sa rediteljem: Svoju čašu sreće u procesu projekta ja sam već popila. Ova predstava kao deo projekta Šekspir podrazumeva da ćemo videti ogledalo nas samih. Ono što bih rekla vezano za žensku priču, to je da u toku našeg rada, pored divne saradnje, desio jedan uvid u jedan muški princip, potpuno zaboravljen, a to je da smo radili sa čovekom koji istovremeno i veliki autoritet, a koji je beskrajno duhovit i nežan. Čovek na koga se možete osloniti, to je nešto što, čini mi se, da smo već zaboravili.

Glavna uloga u predstavi je dodeljena Radmili Živković, a u ostalim ulogama nalazi se još četrnaest glumica: Aleksandra Nikolić, Dušanka Stojanović Glid, Vanja Ejdus, Sanja Marković, Marija Vicković, Nina Nešković. Jovana Belović, Isidora Simijonović, Ivana Šćepanović,  Danijela Ugrenović, Lidija Pletl, Vanja Milačić, Bojana Bambić i Milena Đorđević.

 Sledeća igranja predstave biće 9. i 29. oktobra.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste