Premijera predstave "Slučajna smrt jednog anarhiste" u Crvenki

Katarina Đoković
01. feb 2019.

Premijera predstave „Slučajna smrt jednog anarhiste” odigraće se 2. februara od 20 časova u pozorištu „Stevan Sremac” u Crvenki.

Delo Darija Foa istražuje smrt železničara Đuzepea Pinelija, uhapšenog nakon eksplozije bombe u Nacionalnoj poljoprivrednoj banci u Milanu 1969. godine, kada je širom Italije privedeno preko 80 anarhista. Nakon trodnevnog ispitivanja policija je osumnjičenog anarhistu sa četvrtog sprata izbacila kroz prozor. Pineli je poginuo na licu mesta. Za potrebe pisanja komada nobelovac Dario Fo koristio je dokumentarnu građu, kao i sudske i policijske izveštaje kako bi publiku i čitavu javnost upoznao sa tim događajem. Protagonista priče Ludak preispituje svet kroz teme organizovanog kriminala, korupcije, političkih ubistava, verskih netrpeljivosti i terorističkih napada, demistifikujući sistem sve do grotesknih granica. Radnja se pretvara u atipičnu komediju iščašenog montipajtonovskog humora koja govori o zločinu u kojem su počinioci oslobođeni usled nedostatka dokaza.

„Dario Fo je za mene oduvek bio fascinantna i jedinstvena pojava svetskog pozorišta. Glumac, reditelj, pisac, aktivista, levičar, borac za prava radnika je zajedno sa svojom suprugom Frankom Rame više od pedeset godina pisao i izvodio britke i satirične komade, u kojima su ismevane i kritikovane anomalije italijanskog društva. Zbog toga su Franku Rame 1973. godine oteli italijanski žandarmi iz desničarskih krugova, brutalno je pretukli, silovali i zapretili da će je ubiti ako išta progovori o tome. Dva meseca nakon užasnog događaja vratila se na scenu sa monodramom „Silovanje”. Njihova snaga i istrajnost da ne odustanu od borbe za normalan život nagrađena je 1997. godine, kada je Dario Fo dobio Nobelovu nagradu za književnost. U spomen na stradanje Franke Rame, koja je bila neodvojiv deo Foovog života i rada, želeo sam da Ludaka, glavnog glumca, u našoj predstavi igra glumica”, rekao je reditelj predstave Igor Pavlović, odgovoran i za scenografiju i kostimografiju.

U predstavi igraju glumci pozorišta „Stevan Sremac“: Cvijeta Jovanović Mučalica, Zoran Radulović, Milorad Bjelan, Biljana Bjelan, Gordana Jelić Mešter i David Batinić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste