Premijera predstave „Tiho teče Misisipi ” u Beogradskom dramskom pozorištu


U utorak, 6. aprila, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta, održaće se premijera predstave „Tiho teče Misisipi” po istoimenom romanu Vladimira Tabaševića, a u režiji Ivice Buljana. Glumačku postavu predstave čine Aleksandar Jovanović, Branka Katić, Vladan Milić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša.

premijera-predstave-tiho-tece-misisipi

„Pokušali smo da jedan prozni tekst lirskog tipa pretočimo u pozorišni čin.” govori o predstavi glumica Vesna Čipčić i dodaje da joj je bilo veliko zadovoljstvo da sarađuje sa mladim kolegama od kojih voli da uči. Roman „Tiho teče Misisipi” zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja, navodi se u najavi predstave. Priča prati odrastanje dečaka Denija, i njegov prolazak kroz detinjstvo obojeno ratom. „Nikada do sada nisam radila na ovaj način, ne čitajući tekst za stolom, već na stolu i pod stolom, u igri.” kaže Čipčić i dodaje da se u predstavi nalazi i sjajan izbor pesama koje će biti izvedene uživo na sceni.

Reditelj Ivica Buljan objašnjava da ova predstava nije obična adaptacija romana, već će se publika sa likovima koje spoznaje kroz roman susresti u različitim životnim situacijama. U svrhu dramske izvedbe su i dopisani likovi vlasnika krčme i dva pisca, za koje reditelj smatra da umnogome doprinose izvođenju na sceni. Veliki izazov u dramatizaciji je predstavljala činjenica da sam roman nije dijaloški napisan, te je i veliki deo dramskog teksta nastao u procesima improvizacije. „Tabašević je pratio ceo proces i često smo imali situacije da jednog dana improvizujemo neku situaciju, a sutradan to od njega dobijemo u formi strukturiranog dijaloga.” dodaje Buljan.

Premijera i prva repriza predstave biće održane 6. i 7. aprila, nakon čega predstavu možemo očekivati na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Foto: BDPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste