Premijera predstave „Til Ojlenšpigel” u Novosadskom pozorištu


Premijera predstave „Til Ojlenšpigel – o proseravanju” rediteljke Tare Manić izvešće se 14. februara 2019. godine, a prva repriza će biti 18. februara. Predstava je nastala je na osnovu nemačkih narodnih pesama i priče o baronu Minhauzenu Rudolfa Eriha Raspea.

Til Ojlenšpigel je nemački narodni lakrdijaš, plod fikcije, nastao iz revolta i uobrazilje malog čoveka-seljaka, sa ciljem izvrgavanja ruglu njegovih bahatih gospodara. Kako ističe rediteljka, moto barona Minhauzena je „istina je u lažima”, a kroz fantazmagorični, pastoralni, bajkoviti narativ o Minhauzenovim putovanjima kroz vekove i prostor, koji se gotovo može činiti dečjim, preispituje se mnogo ozbiljniji i opasniji fenomen - laganje i proseravanje (pojam preuzet iz filozofskog eseja "On Bullshit" Harija Frankfurta, koji su ona i tim, zbog preispitivanja istog fenomena, interpolirali u tekst).  

„Ova predstava i uopšte vraćanje na ovaj narativ jeste neki moj najintimniji odnos prema aktuelnom trenutku. On se ne ogleda u nekom vidu pamfletskog, da kažem u onom političkom smislu angažovanog pozorišta, u koje takođe teško, ili slabo verujem. Mislim da je ovo skretanje, vraćanje fokusa na priču o tome da moramo napraviti distinkciju između istine i laži, koliko god da je komunikacija tu tanku liniju, ili granicu, izbrisala.

Ja sam duboko verovala i zaista verujem još uvek ta distinkcija postoji, da je važna, i da pozorište jeste dobar prostor da se na to skrene pažnja, da se postavi pitanje, da ljudi ne izađu s predstave pod pretpostavkom da sve što se videlo na sceni uvek mora biti istina, jer celo pozorište jeste neka vrsta bajke. Mi ulazimo u pozorište, ne bi li nas slagali, opčinili. Jako je puno diskursa po kojima mi trenutno lagano hodamo, stvarno vrlo oprezno, negde da ispoštujemo sve te narative, a da obuhvatimo i današnji trenutak. Nekako zaista crpim snagu iz ove vrste ansambla, iz ove vrste darovitih, sposobnih, predanih glumaca, i to jeste velika privilegija” ističe rediteljka Tara Manić.

Karte za premijeru 14. februara koštaju 500 dinara, a mogu se rezervisati preko sajta Novosadskog pozorišta ili pozivom na broj Pozorišta.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste