Premijera predstave „Totovi“ u SKC Kragujevac

Aleksandra Reves
09. apr 2019.

Premijera predstave „Totovi“ Studentskog kulturnog centra Kragujevac, a u režiji Kostadina Stojadinova, odigraće se u sredu 10. aprila sa početkom u 20 časova u sali PMF-a. Ovo je komad mađarskog pisca Ištvana Erkenja, koji se smatra jednim od najznačajnijih proznih i dramskih pisaca mađarske književnosti 20. veka, kao i najizvođenijim mađarskim dramskim piscem u svetu.

Komad prati porodicu Tot za vreme Drugog svetskog rata u Mađarskoj i oslikava prirodu običnog, poniznog čoveka u svim dobima velikih stradanja, gde se težnja za opstankom suprotstavlja očuvanju ljudskog dostojanstva. Kako navodi reditelj, pitanje koje se na kraju postavlja je univerzalno za sve generacije – u kom su odnosu stvari koje čovek čini i one stvari koje čoveka čine, odnosno može li se zaista očuvati ljudski život po svaku cenu, čak i ako je ta cena gubljenje dostojanstva i prava na sopstveno mišljenje i rasuđivanje?

„Svi pokušaji ‘običnih’ ljudi da se dodvore nadređenima i umilostive one koji gospodare životima na frontu čine čitavu sliku grotesknom, a sve situacije nalikuju na smrtonosnu igru u kojoj se pravila prihvataju bez pogovora i pregovora. U malim igrama Majora i Totovih sukobljavaju se sadizam i instinktivna borba za opstanak, zabava i strah, pojedinac-stradalnik i kolektivno stradanje svedeno na broj. Partije šaha, domina i karata su stvarnost rata, zabava ili strast onih koji drže poluge moći, dok je za drugu stranu smrtonosna igra užasna stvarnost, igra u koju su bez svoje volje uvučeni i gde treba ‘biti pametan’ ”, navodi reditelj Kostadin Stojadinov.

Studentski kulturni centar Kragujevac osnovan je 1984. godine pod okriljem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije kao Ustanova učeničkog i studentskog standarda, a od samog početka je usmeren na saradnju i podršku studentima i mladim stvaraocima iz Kragujevca i regiona, kao i na kreiranje uslova u kojima im je omogućeno da izraze i realizuju svoje kreativne ideje i zamisli, i svoj rad učine vidljivim i prepoznatljivim za širi auditorijum.

Ulaz je slobodan, a prvo reprizno izvođenje će biti 17. aprila u 20 časova, takođe u sali PMF-a.

Uloge tumače: Aleksa Svilarov, Ilija Ivanović, Julija Vučković, Nevena Terzić, Milica Đorđević, Tatjana Nikolić, Aleksa Mogić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste