Premijera predstave „Travnička hronika“ u Srpskom narodnom pozorištu


Premijera predstave „Travnička hronika“ Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića, biće odigrana u subotu 12. oktobra, na sceni Pera Dobrinović, sa početkom u 19.30 časova. Predstava je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Somboru, a somborska premijera će biti odigrana u četvrtak 16. oktobra.

Roman „Travnička hronika“ prati vreme boravka stranih konzula iz Francuske i Austrije u Travniku u periodu od 1807. do 1814. godine. Ivo Andrić ovim romanom prikazuje sudar svetova između zapadnjačkih konzula i Travničana, sudar kultura, običaja i uverenja. 

Reditelj Nikita Milivojević ističe kako je pretvaranje „Travničke hronike“ u predstavu bio veliki izazov i kako je nakon režiranja predstave „Na Drini ćuprija“ u Diseldorfu 2010. godine poželeo da uradi dramatizaciju i ovog romana, na kome je počeo rad već tada. 

„Neke od najlepših i najvažnijih rečenica ispisanih ikada na srpskom jeziku nalaze se u ovom romanu. Roman je toliko introvertan, toliko introspektivan, gotovo imate utisak da nije sceničan, a kako je Andrić i sam govorio da njegova dela nisu baš za scenu, onda vam se čini da je ta avantura još veći rizik. Andrić je roman pisao 15 godina i malo je više trebalo i za dramatizaciju. Prosto je neozbiljno ući u to bez par godina dobre pripreme“, navodi reditelj Nikita Milivojević.

Koreografkinja Amalija Benet ističe kako Andrić ima tu moć da neku lokalnu temu pretvori u globalni fenomen sa kojim se svi mogu poistovetiti, a mladi glumac SNP-a Dušan Vukašinović smatra „isto to, ali obrnuto“. „Mi imamo jednu globalnu priču u kojoj postoji naš svet, postoje gosti (mislim na Francuze, Austrijance, itd.), ali se na kraju svodi na zapravo najličnije moguće, svodi se na čoveka kao takvog“, navodi on.

Predstava „Travnička hronika“ je prvobitno zamišljena kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta povodom obeležavanja 150 godina od osnivanja pomenutog beogradskog pozorišta. Međutim, kako navodi direktor Drame SNP Milovan Filipović, nakon prošlogodišnjih kadrovskih promena u Narodnom pozorištu, nova uprava NP nije smatrala da je „Travnička hronika“ nešto čime treba obeležiti jubilej.

Predstava traje dva sata i ima jednu pauzu, a repriza premijere u SNP biće odigrana u ponedeljak 14. oktobra.

Foto: Aleksandar RamadanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste