Premijera „Ujka Vanje“ – realizam na sceni JDP-a


U subotu 8. decembra na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigraće se premijera Čehovljevog „Ujka Vanje“ u režiji Egona Savina.

Druga premijera u istoriji JDP-a, posle „Kralja Betajnove“ bila je upravo „Ujka Vanja“, u godini kada obeležava 70 godina rada, ove dve predstave su ponovo postavljene na scenu. ’

Kada je prvi put režirao u ovom pozorištu Savinova velika želja je bila, kako je naveo, da režira Molijera, Šekspira i Čehova, što mu se sada i ostvarilo.

“Ova predstava je veliki ispit za nas, ispit istinitosti i autentičnosti. U vremenu kada je psihološki realizam proteran sa beogradskih scena, ovo je naš mali doprinos njegovom povratku. Ovo je predstava bez politike i bez psovki, o problemima malog čoveka, čiju nesreću neće promeniti nikakva smena vlasti.“ – rekao je reditelj predstave Egon Savin.

Glavnu ulogu, Vojnickog, igraće Branislav Lečić, koji naglasio da u JDP-u nije bitna uloga već je bitno učestvovati u dobrom komadu. „Počastvovan sam što sam u ovoj podeli za ovo delo. Čehov tera glumca da se bavi sobom, na neki način brišući granicu između njega i lika kojeg igra. Ovo delo insistira na suštini i jedva čekam da ga odigramo pred publikom, to će biti sud da li smo imali dobar proces”- naveo je Lečić.

Još jedno veliko ime u ovoj podeli je Nenad Jezdić, koji se takođe raduje jednoj predstavi psihološkog realizma.

„Ovo je za mene bio jedan proces otkrivanja, otkrivanja sebe, otkrivanja partnera u vidu lika, otkrivanja pisca, otkrivanja dela i na kraju otkrivanja autoriteta pozorišta. Egon je bio apsolutni autoritet u ovom procesu jasno ga vodeći od početka do kraja”-pojasnio je Jezdić.

Najmlađa članica podele Milica Gojković upravo je postala stalna članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, smatra da je njena uloga Sofije Aleksandrovne težak zadatak, ali prava glumačka poslastica. Prema njenim rečima ova predstava se bavi tananostima ljudske duše.

Osim premijere predstavu do kraja godine možete pogledati 11, 23. i 26. decembra.

Foto: Nenad Petrović (JDP)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste