Premijera ,,Urnebesne tragedije" Duška Kovačevića u Ateljeu 212


Komad Dušana Kovačevića „Urnebesna tragedija“ beogradskoj publici će biti premijerno predstavljen na sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 u četvrtak, 9. novembra. „Urnebesna tragedija“ je prvu premijeru doživela 1991. godine na sceni Zvezdara teatra. Komad od tada izaziva konstantno interesovanje reditelja zbog čega je više puta obrađivan. Režiju sada potpisuje Marko Manojlović, dok će upečatljivu ulogu Vasilija, želeći da da ličnu posvetu Bati Stojkoviću koji je bio u prvoj postavi, igrati Branimir Brstina.

Ovo je jedna od najuspešnijih drama Dušana Kovačevića koja govori o porodičnim i ličnim tragedijama u naizgled običnim ljudskim životima. Iako je pisana uoči rata, Kovačević ističe da se od tada nije mnogo toga promenilo, tema je i dalje aktuelna.

Otac, odnosno deda, narodni heroj onog rata, ipak problematične prošlosti, posle godina provedenih u ludnici dolazi pravo sa sopstvene svadbe i novom mladom, takođe pacijentkinjom ustanove za mentalno obolele, u posetu svojim naslednicima.

Kum novopečenim mladencima je upravo i njihov doktor koji pokazuje više razumevanja za nenormalne nego za ove normalne. Naslednici, iako zvanično bez dijagnoze, već su, pritisnuti problemima i svojim nerešenim porodičnim odnosima, istrošenih živaca i prilično napeti, nespremni za susret sa bolesnicima. 

Odjednom, ova naizgled uobičajena porodična priča u koju su uključeni otac, maćeha, njihov doktor, sinovi, snaje i najmlađi potomak, dvanaestogodišnji Neven, kroz komične, duhovite, apsurdne pa i tragične situacije, otvara pitanja porekla, generacijskog nasleđa, krivice i identiteta.

Čitav urnebesni haos posmatramo očima dečaka Nevena koji uporno pokušava da odgovori na pitanje „ko sam ja?“.

Ostale junake igraće Anica Dobra, Nebojša Ilić, Sonja Kolačarić, Amar Ćorović, Katarina Žutić, Branislav Zeremski, Branislav Trifunović i Rade Nikolić.

Naredna izvođenja su 10, 12, 20. i 23. novembra.

Cene karata su 700 i 1000 dinara u zavisnosti od mesta.

Autor: Katarina TomovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste