Premijera za sam kraj sezone u JDP-u


Neuobičajeno, pred sam početak letnje pauze, Jugoslovensko dramsko pozorište predstaviće novi projekat "Zašto je poludeo gospodin R?" u režiji Bobe Jelčića. Premijera predstave odigraće se 20. juna na sceni "Ljuba Tadić”

Umetnički direktor JDP-a, Gorčin Stojanović, otkrio je da je gostovanju hrvatskog reditelja prethodila gotovo decenija pregovaranja i dodao da predstava izlazi iz uobičajenih okvira repertoara ovog pozorišta, jer je svojevrsni istraživački rad koji je ujedno i savremen i klasičan, po mišljenju ekipe potpada pod žanr "Teatar Bobe Jelčića".

“Pored skraćivanja teksta i sužavanja broja likova, što su standardne dramaturške operacije, svedočila sam i sveopštem koautorskom radu. Svi saradnici su delili moj zadatak preoblikovanja teksta, što je bilo posebno inspirativno.” navela je dramaturškinja, Nataša Govedarica.

Na njenu izjavu nadovezao se Boris Isaković, koji u predstavi tumači naslovnu ulogu, rekavši da ga posebno raduju pozorišni susreti ovakvog tipa, izazovni, lišeni strogog deljenja glumačkih zadataka, kreativni i razigrani.

Inspiracija za predstavu je istoimeni Fasbinderov film, prekrojen za scensko izvođenje. Film je autorova borba protiv nehumanog poretka, pljačkaškog neoliberalizma koji razara ideju društvenosti ističući pojedinca, tobože davajući mu prava i slobode, a zapravo ubijajući stabilnost i intimu. Govori se o Nemačkoj 1969. godine, međutim kontekst nam je veoma blizak i situacija slična. Prepune su nam uši uveravanja da čuveni BDP cveta, pružajući nam ekonomsko blaženstvo, ugodan život i pun stomak, te sugerisanja sa tv ekrana pomešana sa stvarnošću stvaraju prilično šizofreni momenat, kadar da čoveka pogura ka stanju frustracije i dubokog nezadovoljstva.

Uloga gospođe R. poverena je Nataši Tapušković. Ona je kazala da je film prefinjeno subverzivan i u tome vrlo delikatan, a da je reditelj predstave stvorio neobičan svet gde je upućivao svoje saradnike da dosegnu njegovu, ličnu dimenziju, unutar koje su oni postali svoji.

Vesna Čipčić igra lik Bake R. Istakla je:"Niti manje uloge, niti veće radosti." dodavši da je rad sa Bobom bio provokativan.

Prema rečima Feđe Stojanovića 20. Juna nas na daskama velike scene JDP-a čeka prava poslastica koju beogradski repertoar nažalost ne nudi često.

Ako propustite premijeru prva repriza odigraće se već 21. Juna, takođe od 20 časova.

Foto: JDPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste