Preporučujemo "Tri zime" večeras u JDP-u


Na drugom danu Sterijinog pozrja u okviru međunarodne selekcije Krugovi publika je imala priliku da pogleda predstavu Hrvatskog narodnog kazališta "Tri zime". Po običaju, HNK će gostovati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, te će i beogradska publika imati priliku da pogleda ovu predstavu.

tri-zime-vest-1

Po mišljenju mnogih kritičara "Tri zime" je do sada najbolji tekst Tene Štivičić, sa čime bi se verovatno i veliki deo publike složio. Predstava je podeljena u tri celine koje se stalno međusobno prepliću. Tok događaja je isprepletan tako da gledajući prestavu imamo osećaj da bi se mogao pratiti na više načina, poput čitanja "Hazarskog rečnika". Radnja predstave prati četiri naraštaja jedne porodice koja živi u istom stanu, sa akcentom na položaj žena. Celine su uokvirene vremenskim periodima - prate se događaji iz 1945., 1990. i 2011. godine, a njihovi "naslovi" rešeni su sjajnom scenografijom. Veliko ogledalo na kraju scene dalo je mogućnost da se scena koristi baš kao stan, te publika ima osećaj da zaista zaviruje u stvaran život likova drame. Problemi sa kojima se suočavaju likovi bliski su bilo kome ko je odrastao na ovim, našim, prostorima. Te je zanimljivo prebaciti se iz aktera u posmatrača, odnosno publiku ovakve problematike. Kako su se vremena menjala i kako su nas vremena menjala? Kako su vrline jednog vremena postale mane u nekim drugim vremenima? Ova i mnoga slična pitanja se nameću u ovom delu, ali ipak uz sva ova teška pitanja, predstava je uspela u mnogo navrata da nasmeje publiku. Jer, kao i u životu, i u onim najtežim situacijama uvek postoji barem malo komičnog.

Ukoliko ste propustili igranje na Sterijinom pozorju, preporučujemo Vam da se uputite danas u JDP. Preporuka je delom jer se HNK retko viđa na sceni u Srbiji, a delom jer zaista svako ko pogleda predstavu se neće pokajati.

Reditelj predstave je Ivica Buljan, dramaturškinja je Mirna Rustemović, za scenografiju je zadužen Aleksandar Denić, kod je kostime osmislila Ana Savić Gecan.

Glumačku postavu čine: Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Pešić, Silvio Vovk, Alma Prica i Slavko Juraga.

Autor: Tijana GnjidićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste