Preporuka za predstavu "Crvena: Samoubistvo nacije" iz stručnog ugla

Reflektor teatar
06. mar 2018.

Gošće našeg portala i Reflektor teatra na prethodnom izvođenju predstave “Crvena: Samoubistvo nacije” bile su aktivistkinje Autonomnog ženskog centra. S obzirom da se predstava bavi problemom položaja žena u današnjem društvu, a da se ova organizacija bori sa istim svakodnevno već 24 godine želimo da vam prenesemo njihov ugao gledanja na ovu predstavu:

Predstava odlično prikazuje društveni I patrijarhalni okvir u kojem se žene bore pre svega sa svojim osećajem krivice, a zatim I osudom celog društva prilikom pravljenje izbora koji su njihovo pravo. Činjenica da se muškarci u ovoj predstavi stavljaju u ulogu žena će nadam se dorineti da poruka dopre onog dela publike do kojeg je to I najpotrebnije. Predstava u momentima na tako brutalan način opisuje srpsku stvarnost, nasilje nad ženama, stigmu I predrasude da stvara mučninu u želudcu.

Dijana, pravnica i aktivistkinja

Predstava "Crvena" je za svaku preporuku. U aktuelnom društvenom miljeu, fokus je stavljen na položaj žene, opterećenja i pritiske koje trpi u našoj  patrijarhalnoj sredini. Izuzetno potresna završnica ne može nikoga ostaviti ravnodušnim.

Biljana Buzadžić, aktivistkinja

Predstava „Crvena“, koju ovim putem preporučujem, govori, ustvari, o našem društvu. Slika Srbije koja se vidi na svakom koraku a koja je donekle tabu tema – zašto umiremo kao nacija i zašto nas društvo krivi što umiremo kao nacija!? Šta je to što nam društvo pruža i čime nam motiviše da produžimo vrstu u ovoj državi? Vrlo dobro predstavljene uloge koje ćete prepoznati u svom okruženju. Predstava u kojoj nećete moći da ne osetite ironiju u humoru koji je čest u predstavi.

Mima Misljenović, aktivistvkinja

Mislim da je predstava efektna, da ostavlja jak utisak i da prikazuje realnu situaciju i ponašanje muškaraca u Srbiji prema ženama. Takodje smatram da su nam na dobar nacin i sa nekom dozom emocija prikazali koliki se pritisak vrši nad ženama, prvenstveno što se tiče njenog tela i odluka.Najupečatljiviji mi je kraj gde se jasno ostavlja poruka da je nasilje nedopustivo i brojevi koji se  sve vreme okrecu i podsecaju koliko zena vise nije sa nama.

Jovana Markulić, aktiviskinja

Mislim da predstavlja slikovito prikazuje stereotipe i odnos prema ženama. Posebno je bio upečatljiv kraj, gde se prikazuje kroz šta žene prolaze i šta dovodi do toga da žene budu u nasilju.

Anja Zecevic, aktiviskinja

Nakon predstave ,, Crvena: samoubistvo nacije“ gledaoci izlaze sa osećajem očaja, tuge i besa. Taj osećaj žene u Srbiji preživljavaju svakodnevno. Paukova mreža u kojoj se žena koja trpi nasilje našla dodatno postaje upletena kada je društvo osuđuje i odbacuje. Mrak tada postaje mračniji, a senke glasnije. Od buke koje pravi osuđujuće društvo vrisak žene se ne čuje. Ona nema snage, njena kičma taj teret ne može sama da iznese. Predstava na smeo način otvara vrata tema o kojima Srbija najviše ćuti. Predstava ,, Crvena“ budi potrebu za promenom, revoltom i promenama. Tera nas da ne okrećemo glavu kada vidimo šamar, da budemo odgovorni i pružimo podršku i snagu ženi u borbi protiv nasilja.

Glumci su uspeli da prenesu važne poruke: Žena nikada nije kriva za nasilje koje joj se dešava, Telo žene mora da bude samo njena stvar, Pravo na abortus je pravo na izbor.

Posle ove predstave nema ravnodušnosti prema propasti u kojoj se nalazimo.

Mirjana Mitić, socijlna radnica i aktiviskinja

Uverite se i sami u jačinu i važnost poruke koju nosi ova predstava već 9. marta na sceni Centra za kulturnu dekontaminaciju.

Foto: Reflektor teatarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste