Prijavite se na konkurs za savremeni dramski tekst Sterijinog pozorja


07. sep 2019.

Sterijino pozorje raspisalo je konkurs za originalni domaći dramski tekst, na kojem mogu da učestvuju državljani Srbije i svi autori koji pišu na srpskom jeziku.

Zaposleni u Sterijinom pozorju, članovi Upravnog i Nadzornog odbora tog festivala, kao i članovi redakcije časopisa za pozorišnu umetnost "Scena", nemaju pravo učešća.

Biće razmatrani originalni dramski tekstovi izvorno napisani na srpskom ili prevedeni na srpski jezik. Žiri će uzimati u obzir neobjavljene, neizvođene i nenagrađene dramske tekstove

Budući da se premijerno izvođenje nagrađenog teksta na tom konkursu očekuje 2021. godine, dakle u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, preporučuje se autorima da usmere pažnju na tematske okvire EPK, a to su: Druga EvropaBudućnost EvropeHeroineTvrđava miraSeobe Dunavsko more.

Sterijino pozorje preuzima autorska prava na objavljivanje nagrađenog teksta u izdanjima Pozorja, na srpskom i engleskom jeziku, prava na pozorišno praizvođenje i ekranizaciju u saradnji sa Radio-televizijom Vojvodine, bez naknadne nadoknade.

Konkurs je anoniman.

Tekstove, u štampanoj formi (4 primerka), slati pod šifrom. Na dramskom tekstu ne sme biti ime autora. U posebnoj koverti poslati rešenje šifre (šifra pod kojom je poslat rad, ime i prezime, adresa boravka, kontakt telefon i e-mail adresa).

Isti autor može poslati najviše dva dramska teksta. Po objavljivanju rezultata, nagrađeni autor je dužan da u roku od pet dana pošalje originalni dramski tekst sa rešenjem šifre.

Rok za slanje tekstova je 30. novembar 2019.

Tekstovi prispeli na konkurs ne vraćaju se i biće pohranjeni u Biblioteci Sterijinog pozorja.

Dodeljuje se samo jedna nagrada. Nagrada podrazumeva Sterijinu značku, sertifikat i finansijski deo u iznosu od 400.000 dinara.

Odluku o nagradi žiri donosi do 29. februara 2020.

Dodela nagrade biće upriličena 29. marta 2020. (Dan Sterijinog pozorja), u prostorijama Pozorja.

Sterijino pozorje raspisuje konkurs za originalni domaći dramski tekst pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Gradske uprave za kulturu Novog Sada i Sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

Odštampane tekstove sa šifrom treba poslati na adresu: Sterijino pozoroje, (za Konkurs), Zmaj-Jovina 22/I, 21000 Novi Sad.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste