Proslava 76. rođendana Jugoslovenskog dramskog pozorišta


Povodom proslave 76. rođendana Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Dana pozorišta, 3. aprila, u prijatnoj atmosferi foajea scene „Ljuba Tadić”, održana je tradicionalna svečana dodela nagrada glumcima i članovima kolektiva koji svojom sinergijom, zajedničkim posvećenim radom i talentom stvaraju i neguju umetnost i samo pozorište.

Davne 1978. godine, pre tačno 76 godina, premijerom predstave „Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice, otpočeo je rad Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Tokom ovih nepunih osam decenija, na sceni pozorišta izvedeno je nebrojeno mnogo predstava pred nebrojeno mnogo gledalaca „koji su u velikoj meri zaslužni za trajanje i uspeh pozorišta, i zaslužuju veliko hvala”, kako kaže direktora JDP-a, Tamara Manojlović Vučković, kojoj je i pripala glavna reč tokom ove svečansti.

proslava-76-rodendana-jugoslovenskog-dramskog-pozorista1

U svom izlaganju, gđa Manojlović Vučkovič izvršila je rekapitulaciju događaja značajnih za pozorište koji su obeležili prethodnu godinu, i iznela planove i najave za 2024. godinu. Samo tokom prethodne godine, repertoar pozorišta obogaćen je sa šest novih predstava koje su velikom brzinom osvojile srca publike, i glumcima i samom pozorištu donele niz značajnih nagrada, a to su predstave: „Gubitnik”, „Bolest mladosti”, „Incident na granici”, „Limeni doboš”, „Disko svinje” i „Sirano”. Već dobro poznate i zapažene predstave, kao što su „Edip”, „Vatre”, „Razvojni put Bore Šnajdera”, ugledale su svetlost reflektora internacionalnih pozornica u 8 evropskih gradova: Budimpešti, Barseloni, Zagrebu, Mariboru, Portu, Istanbulu, Solunu i Klužu. Najavljeno je par planiranih, premijernih  igranja u inostranstvu: predstava „Edip” na festivalu u Rijeci, i u Portu, „Vrat od stakla” u Banjaluci; kao i uzvraćeno gostovanje pozorišta iz Istanbula, sa predstavom „Rat i mir”, u režiji Aleksandra Popovskog.

Pre same dodele nagrada, Tamara Manojlović Vučković posvetila je dirljiv i setan govor značajnim umetnicima koji su u toku 2023. godine napustili ovaj svet, ali će njihova umetnost i ostvarenja nastaviti večno da žive i sećaju na njihovo postojanje. Među njima su glumci Žarko Laušević, Mirsad Tuka i Gojko Šantić i pozorišni reditelj Jagoš Marković.

proslava-76-rodendana-jugoslovenskog-dramskog-pozorista2

Prva u nizu dodeljenih nagrada otišla je u ruke Nataše Radulović, i to za dramatizaciju romana „Gubitnik” Tomasa Berharda, pri čemu se Nataša zahvalila na „ukazanom poverenju i umetničkoj slobodi”.

Mladi glumac, Miodrag Dragičević, primio je nagradu za glavnu ulogu u predstavi „Limeni doboš”, a pri uručenju priznanja, iskoristio je priliku da nagradu posveti i svim kolegama koje su učestvovale u ovom projektu. U ovoj predstavi su se veoma istakli i time nagrade zaslužili i glumci Jovana Belović i Marko Janketić, koji je poželeo „srećan dan pozorišta svima koji slave”.

Predstava „Sirano”, premijerno izvedena 19. marta 2024. godine, za veoma kratko vreme, doživela je veliki uspeh i pozitivne reakcije publike, a donela je sa sobom i brojne nagrade, počev od Godišnje nagade za režiju predstave, koja je pripala uvaženom pozorišnom reditelju Gorčinu Stojanoviću. Pored njega, za učešće u datoj predstavi nagrađen je i glumac koji je tumačio glavnu ulogu – Dragan Mićanović, i to sa dve nagrade – za naslovnu ulogu i lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević”. Glumica Anita Mančić dobila je nagradu zarad svoje uloge De Giša, a uz zahvalnost na priznanju, dodala je: „Živelo pozorište”. Marija Vicković, novopečena članica i zaposlena Jugoslovenskog dramskog pozorišta, takođe je bila jedna od dobitnica nagrada, i to za ulogu Roksane u pomenutoj predstavi. Pri preuzimanju nagrade, uručila je pozorišnoj upravi reči zahvalnosti na ukazanom poslovnom angažmanu i naglasila „da već dugo oseća da je JDP njena kuća, ali da je sada svakako lepši osećaj”.

proslava-76-rodendana-jugoslovenskog-dramskog-pozorista3

Nagrada uvedena 2021. godine – Nagrada za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pod nazivom „Nebojša Glogovac”, otišla je u ruke dvadesetšestogodišnjeg Teodora Vinčiča, od nedavno stalnog člana ansambla JDP-a, koji je ovo priznanje predstavio kao „veliku čast, ali i teret koji nameće velika očekivanja u budućim projektima”.

Jugoslovensko dramsko pozorište je takođe izvršilo dodelu nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja koje sprovode zaposleni čiji rad u velikoj meri utiče na besprekoran vizuelni identitet samih predstava i upotpunjuje celokupni utisak. Među nagrađenima su: asistentkinja scenografa, arhitekta Ivana Krnjić, kreator scenske maske Snežana Petković, modelari kostima Evica Mančić i Milica Milanković, majstor za izradu kostimske opreme Marina Ilić, modelar kostima Tatjana Stajić i majstor pozornice Miloš Pješčić.

Svoje izlaganje propraćeno gromoglasnim aplauzom, direktorka pozorišta, Tamara Manojlović Vučković, završila je rečima punim neizmerne zahvalnosti upućenim kolegama novinarima koji su verno pratili i izveštavali o svim događajima značajnim za JDP, glumcima, zaposlenima i publici koja je u najvećoj meri zaslužna za višedecenijsko trajanje ove značajne kulturne institucije.

Autor: Jovana Stanković (hocupozoriste.rs)

Foto: Jovo MarjanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste