„Putujuće pozorište Šopalović” ponovo na sceni JDP-a


 

„Mene je, blago rečeno, impresionirala jedna banalna činjenica, a to je da je od praizvedbe ovog komada prošlo 35 godina”, rekao je Ljubomir Simović pred premijeru svoje drame „Putujuće pozorište Šopalović” u režiji Jagoša Markovića,  koja je zakazana za nedelju, 8. mart 2020. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. „Šopalovići” su svoju prazivedbu imali upravo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, davne 1985. godine, kada ih je režirao Dejan Mijač.

„Ovaj komad se igra danas u potpuno drugačijim okolnostima i ja očekujem da će da zvuči drugačije, ali ne manje dobro nego 1985. godine. Koliko znam, Jagoš se dugo pripremao da režira „Šopaloviće” i možda je sada pravi trenutak. Ja sa velikim nestrpljenjem čekam šta je ova ekipa sa jednim starim članom u ovim okolnostima danas uradila”, rekao je akademik Simović i dodao:

„Kada kažem nove okolnosti, mislim pre svega na činjenicu da mi već 30 ili 40 godina nemamo književni život, a to se odražava i na naše pozorište. Tako da, ova predstava, koja se bavi nekim suštinskim pitanjima umetnosti, stoji pred sve većim brojem pitanja na koja je sve teže dati odgovor.”

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Gorčin Stojanović, kaže kako je reč o velikoj klasici i veruje kako će pozorište dobiti veliku predstavu, poput one 1985, za koju je Mijač govorio da je jedna od dve ili tri njegove najbolje:

„To što smo živi još uvek je srećna okolnost, ali reč je o klasičnom komadu, klasičnog pisca. Reditelj nije klasičan u stilskom smislu, ali je i on klasika. Ono što je po mom osećanju uzbudljivo jeste vrlo precizna emocionalnost ove predstave. Emocionalnost predstave iz 1985. je takođe imala svoju preciznost i rezonirala je kao dobro ugođena gitara u onom vremenu, ali ova predstava, s obzirom da nije praizvedba i da je ovo klasičan komad, rezonira na jedan način koji je još više u saglasju sa ovim vremenom i ovim prostorom. Možda je ovo jedna od najviše utemeljenih predstava ovde i oslikava istoriju, a mogu slobodno da kažem, tragičnu istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta.”

Jagoš Marković je izrazio veliku zahvalnost na uslovima koji su mu pruženi, dodajući da u takvim uslovima može mirno da preuzme odgovornost za sve što se u predstavi dešava. Govoreći dalje o predstavi, on kaže kako je to posveta svim pozorišnim radnicima, i onima kojih više nema i onima koji će tek doći:

„S jedne strane imamo, kao i uvek, bedu, banalnost, mržnju, politiku, zlo, okrutnost, svirepost, nažalost sve svirepiju. Sa druge strane imamo pozorište, lepotu, umetnost, naravno veru, naravno i utopiju i tu božiju iskru bez premca, koja se u talentu sadrži, pa sad koliko ga ko ima od tih umetnika tamo. Jasno je da je reč o odbrani umetnosti, odbrani pozorišta i tog života koji svi provodimo u pozorištu. To je neka posveta i nama bednima i tu ne mislim samo na glumce, nego na svakog ko se ne vidi u teatru, bez kojih jednako nema predstave. To je posveta onima koji su nas napustili i koji nas nisu napustili i onima koji će doći.”

Glumica Olga Odanović je naglasila kako se ovaj komad ne tiče samo glumaca, nego i svih nas:

„Strašno sam uzbuđena i srećna što sam u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i to baš u „Šopalovićima”. Ovaj komad se tiče svih nas, ne samo glumaca nego svih - našeg naroda, stradanja, ljubavi, vere. Ovaj komad je toliko gust, intenzivan i pun zahvaljujući Jagošu, koji je jedan od retkih reditelja koji emociju gađa tako precizno”, zaključila je glumica.

Osim Olge Odanović u predstavi igraju i: Milan Gutović, koji je igrao i u originalnoj postavci, zatim Marko Janketić, Jovana Belović, Nenad Jezdić, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milisa Sužnjević, Miona Marković, Ana Lečić, Teodora Tomašev, Tara Milutinović, Vanja  Radivojević i Nađa Ristić.

Reprize su zakazane za 11. i 13. mart.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste