Reči nam nisu potrebne da bismo se razumeli


Treći dan ovogodišnjeg Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, kao i prethodna dva, započeo je kreativnim  radionicama. Ono što je bilo drugačije je to da smo imali priliku da pogledamo čak 3 predstave koje su nam ispunile celo posle podne i veče. Prva na redu bila je „Not the right leg“. Na sceni su bili samo jedan muzičar sa harmonikom i glumica, koja je bez ijedne reči deci izvela svoju predstavu u vidu spoja akrobacija i glume. Sledeća je izvedena predstava „Jesenja igra“, a ono što je povezuje sa prvom predstavom, kako su mnoga deca iz publike primetila, je to što je, pored tri glumice, na sceni takođe bio muzičar, koji je svirao fagot. Glumice su decu, uz korišćenje malo reči, povele na avanturu kroz šumu i upoznale ih sa šumskim životinjama. Nakon toga došao je red na umetnički performans pod nazivom „Mikrokozma“. Svi okupljeni, i mladi i stariji, imali su priliku da vide jedinstvenu igru svetala, pokreta i reči. Sledećeg, četvrtog a ujedno i poslednjeg dana festivala odigrana je predstava „Bajke za ježa“. Iako je predstava bila na ruskom jeziku, reakcije publike nisu izostale, i smeh dece se mogao čuti u celom Slovačkom domu.

Zatvaranje festivala obeležili su dečiji nastupi. Svaka od 9 radionica održanih u prethodna tri dana predstavila je svoj rad. Portret Čarli Čaplina, kratka predstava, pesma, drvo koje su u potpunosti sami napravili samo su neke od stvari koje su nam pokazali. Nakon toga objavljeni su pobednici festivala. Dečiji žiri i publika su jednoglasno za najbolju predstavu odabrali „Kaštanku“, dok je stručni žiri odlučio da pobedu podeli na dva dela, odabravši i „Kaštanku“ i „Od kapljice do okeana“. Pored toga dodeljene su i tri specijalne nagrade, i to predstavama „Čudesni kontinenti“, „S razlogom“ i „Not the right leg“.

Na samom kraju dodeljene su zahvalnice svima koji su učestvovali u ostvarenju 25. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade. Teško je naći reči da se opišu atmosfera, energija i ljubav koja su strujale Bačkom Palankom za ova 4 festivalska dana, ali u pomoć nam je pritekla devojčica Hana koja je rekla kako joj sve bilo lepo i kako bi volela da može svemu da da ocenu pet, kao što je davala i predstavama. Do sledeće godine, čuvajte svoja srca, štapove i kanape i opet se vidimo u Bačkoj Palanci.

Foto: Irena AntinPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste