"Režim ljubavi" premijerno u Ateljeu 212


U petak, 27. aprila, održana je konferencija za štampu povodom premijere predstave “Režim ljubavi”, po tekstu Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva.

Na konferenciji se govorilo o nastanku teksta, prvoj saradnji reditelja i pozorišta Atelje 212, motivima komada i samom procesu rada na predstavi.

“Sam tekst nam nudi pregled izlaganja mehanizama ljubavi, zaljubljenosti i pokušaju uređenja međuljudskih odnosa. Temeljno je prikazan aspekt traganja za bilo kakvom ljubavlju, u kojoj se mi prepuštamo mehanizmima koji su daleko jači od nas, ali ih ne puštamo i  uvek im se sa zadovoljstvom vraćamo. I dok u toj borbi svi ostajemo sa modricama, traumama i ranama, preostaje nam samo da se pitamo “Ali, kako drugačije?”” rekao je Bojan Đorđev.

„Režim ljubavi“ je komedija čiji se tekst, zbog svoje monološke forme, teško postavlja na scenu. Komad analizira savremene probleme u komunikaciji među partnerima, otvara pitanja uticaja korespodencije i rezonuje odnose na nesvakidašnji način. Dok se istražuju, analiziraju, komentarišu i kritikuju različiti pristupi ljubavi, na sceni se dešava 6 mini priča kroz koju se prepliću razni ljubavni angažmani: monogamna veza, serijska monogamija, veza sa preljubama, trijade, celibat, brakovi… Sve do krajnjeg suočavanja sa fenomenom poliamorije.

“Tekst je izuzetno anti-glumački, zato što se opire glumcu, a sve vreme ga vuče da se njime bavi. Zašto baš ime Režim ljubavi? Zato što mi u tekstu prikazujemo kako svi namenski hrlimo ka tome da dobijemo ljubav, da to prigrabimo za sebe. I u toj grčevitoj borbi se potrošimo i tek na kraju, tako izranjavani od nas samih, shvatamo da je ljubav sve ono suprotno od načina na koji mi hrlimo ka njoj” rekao je Dejan Dedić.

Pored Bojana Đorđeva na predstavi su radili dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Maja Mirković i scenograf Siniša Ilić. Glavne uloge igraju Sofija Juričan, Miloš Timotijević, Aleksandra Janković, Dejan Dedić i Jelena Ilić.

Premijera predstave odigraće se na sceni „Petar Kralj“ u subotu 28. aprila. Prve dve reprize se igraju 29. i 30. aprila.

Foto: Atelje 212

Autor: Katarina ĐokovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste