Romeo i Julija u pokretu treće večeri Šekspir festivala

Ljubica Erac
07. Jul 2024.

Treće i pretposlednje veče Šekspir festivala u Čortanovcima bilo je rezervisano za italijansku plesnu trupu ImPerfect Dancers Company, koja je nakon uspešne svetske turneje došla i u Srbiju. Koreografiju i koncept ove tačke osmislili su osnivači grupe, Valter Mateini i Ina Broeks, i to, naravno, u duhu savremenog plesnog jezika.

Novi načini čitanja i razumevanja književnog dela uvek su dobrodošli, jer svako to novo tumačenje, ako je originalno i svoje, ima potencijal da otkrije još neki dalji, dublji sloj komada, neku novu nijansu koju drugi do sada još nisu uvideli. Tako se sinoć izvedena plesna predstava „Romeo i Julija: Poslednji sati” upravo samom svojom formom odvažila da tekst ljubavne tragedije, koji generacije i generacije znaju po snazi i upečatljivosti, pretoči u moderan pokret. Prednost ovog oblika predstavljanja jeste duže zadržavanje na emociji i moć da se ona tako oneobičena slojevitije prikaže. 

Pred nama su se sinoć pojavili vešti i snažni plesni umetnici, odeveni u kostime nalik na stara radnička odela, u različitim bojama, koje publika kasnije ima pravo da tumači po svom nahođenju i osećaju, dodajući im simboliku i značenje. Ina Broeks i sama učestvuje u plesnoj tački, i to kao njen bitniji deo, s obzirom na to da jedina na sebi nosi boju ljubavi, krvi, strasti i života. Kuriozitet predstave je i učešće članova različite starosne dobi. Naime, ljubav Romea i Julije na sceni je provučena kroz vremenski period koga u samoj tragediji nema: prisustvom na sceni dvoje dece i jednog para u poznijim godinama naslućuje se (neostvarena) želja ovo dvoje tragičnih ljubavnika, koje je sudbina spojila zapravo samo nakratko. Ali to kratko bilo je dovoljno da se zamisli čitav život ispunjen ljubavlju. Predstava prikazuje vrhunce ove drame prvo u stapanju i prožimanju, a zatim, kroz protok vremena, sve prelazi u oštru jasnoću, koja ostavlja emotivan i sentimentalan utisak. 

Što zbog svetskog uspeha plesne trupe ImPerfect Dancers, što zbog svima dobro poznate tematike predstave koja je bezvremeno aktuelna, vila Stanković je i sinoć bila popunjena do poslednjeg mesta, što se očekuje i večeras. Poslednji dan ovogodišnjeg izdanja Šekspir festivala zatvoriće od 20 časova La Ribalta Teatro/The English Theatre Company, takođe iz Italije, sa svojim dvojezičnim komadom (italijanski i engleski) „Hamlet Double Bill”. Samo jedan od razloga da se pogleda upravo ova predstava jeste njena skorašnja pobeda na velikom međunarodnom projektu Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024.

Foto: ImPerfect Dancers CompanyPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste