Kulturno-umetnički program RTS – a postavlja arhivske snimke predstava na YouTube kanal


04. maj 2017.

Kulturno-umetnički program RTS –a počeo je da postavlja na internet snimke pozorišnih predstava koje se nalaze u njihovoj arhivi. Na zvaničnom kanalu - RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal mogu se naći sve do sada postavljene predstave organizovane u jednu playlistu pod nazivom POZORIŠNE PREDSTAVE I TV TEATAR.

Kreativna spona između pozorišta i televizije postojala je još od samog osnivanja TV Beograd-a 1958.godine.

Tako postoji zapis da je prvi televizijski prenos pozorišne predstave obavljen 28.12.1958. godine. Bila je to predstava pozorišta Atelje 212 , „Ljubovnaja zavist čerez jedne cipele“ Joakima Vujića u adaptaciji i režiji Vladimira Petrića. Već 1959. prenošena je komedija Dragutina Dobričanina „Zajednički stan“ u izvođenju Beogradske komedije, a onda je sledio niz popularnih i značajnih pozorišnih predstava koje su, kao direktni prenosi, predstavljene televizijskom auditorijumu.

Naravno, u tim pionirskim danima TV Beograd-a nije postojala mogućnost da se predstave snime, jer je prvi put magnetoskop korišćen 1961.godine (snimanje proslave 20 godina revolucije u Titovom Užicu, a zatim i snimanje Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu iste godine). Tek kasnije magnetoskop je počeo da se koristi i za snimanje pozorišnih predstava, ali zbog hroničnih finansijskih problema i malog broja traka koje su bile u opticaju, uglavnom su se snimci brisali. Nažalost, tako je izgubljen dragoceni materijal o pozorišnim dometima polovine dvadesetog veka.

Prvi sacuvani snimci datiraju iz 1967.godine. Namera je da se posetiocima You tube kanala predstavi deo bogate arhive RTS u okviru ovog žanra, a početni spisak će se sukcesivno dopunjavati.

Među prvima će se postavljati najstariji snimci predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a zatim i ostalih teatara, poštujući princip kvaliteta i značaja za pozorišnu umetnost.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste