"Rubište" u režiji Kokana Mladenovića premijerno večeras u Šabačkom pozorištu

Šabačko pozorište
23. May 2017.

rubiste-plakatU Šabačkom pozorištu večeras u 20 časova je premijera komada "Rubište", u režiji Kokana Mladenovića i po tekstu Ninoslava Đorđevića.

Reditelj Kokan Mladenović je objasnio da predstava oslikava život na rubu sveta, gde ništa ne funkcioniše: 

- Tamo gde ne funkcioniše niti jedan odnos: majka-dete, otac-dete, muž-žena, momak-devojka...Tamo gde svaki komad zemlje krije mračnu tajnu. Tamo gde prestaju logika i razum. Tamo gde emocije pokazuju samo oni koji su se odrekli pameti. Tamo gde neće pronaći onog koga traže. Tamo gde se neće pronaći ona koja se traži. Tamo je Rubište. I bilo bi lepo da je tamo. Ali - ako je tamo, kako to da mi živimo u njemu? - rekao je Mladenović.

Govoreći o nastanku komada, Ninoslav Đorđević poručio je:

- Kad sam bio mali, slušao sam kako narod turcizmom "aram da ti je" proklinje svoju decu. Kad sam imao sedamnaest godina, napisao sam priču koja se završavala: „Milioni dece se godišnje udavi u govnima svojih roditelja. Ili nauče da plivaju.“ Kad sam imao 31, napisao sam „Rubište“. Sada imam 37. Srbija još uvek proklinje svoju decu. U govnima se davimo i sve teže plivamo jer smo na izmaku snaga. Na rubu.

Milica Janevski, glumica Somborskog pozorišta, napomenula je da 90 odsto sadržaja ove predstave potiče upravo iz ove i ovakve stvarnosti i naglasila da predstava nije laka ni za gledanje.

rubiste-vest1

Pored glumaca iz ansambla Šabačkog pozorišta, nastupaju i glumci Somborskog pozorišta - Dragana Radojević, Ljubiša Barović, Saša Torlaković, Vladimir Milojević, Nikola Breković, Milica Janevski, Aleksandra Pleskonjić, Strahinja Barović, Aneta Tomašević, Kristina Pajkić, Slobodan Petranović- Šarac, Sonja Milojević, Ivan Tomašević, Zoran Karajić, Deana Kostić, Aleksandra Ristić, Miloš Vojnović, Siniša Maksimović i Marko Ribić.

Scenografiju za predstavu je uradila Vesna Popović, za kostime se pobrinula Maja Mirković, dok je Irena Popović bila kompozitor.

Prva repriza "Rubišta" je već 25. maja u 20 časova u Šabačkom pozorištu.

Izvor: Danas, foto: Šabačko pozorištePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste