Samoživost nas dovodi do kraha


Prva predstava drugog dana 10. Desiré Central Station festivala u Subotici bila je Euripidova predstava „Bakhe“ u režiji Lenke Udovički, a u izvođenju pozorišta Ulysses sa Briona.

Starogrčka tragedija “Bakhe” temelji se na mitološkoj priči o kralju Penteju od Tebe i njegovoj majci Agavi, odnosno kazni koju su primili od boga Dionisa zbog odbijanja da ga poštuju. Euripid uklapa pogleda na bogove i poglede na religiju kroz dramu punu straha i sažaljenja, blistavog lirskog zanosa. Rediteljka Lenka Udovički se poigrava sa modernističkim pravcima i popularnosti, te sve likove, koji su u Grčkom teatru 5 vekova pre nove ere igrali muškarci, sada menja u žene koje verodostojno odlaze na terapiju i polako uranjaju u gostoprimstvo socijalizacije. Promuklim otvaranjem dolazimo do karaktera krhkosti žena da bi nas na momente kasnije odvele u pitanja slobode, šta je ono što nas oslobađa? Muzika predstave “Bakhe” se temelji na materijalu dobijenom medicinskim merenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti. Ovakvim pristupom publika biva uvučena u samu predstavu, u unutrašnjost svoje, ljudske prirode, u zajedničku čežnju za (ne)dohvatljivom slobodom.

U predstavi igraju Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić i Urša Raukar.

Druga predstava druge večeri festivala bila je predstava “Intima” pozorišne trupe “Porodice bistrih potoka” iz Brezovice.

Otuđenost od prirode učinila je mimohod nama samih sa sobom. Dubina problema savremenog života i civilizacije izbija na površinu jedino usled problema od konceptualne važnosti. Do koje granice smo spremni da ne vidimo prirodu i ono što nas okružuje? U lavirintima beznađa, nesnanjenosti, mukotrpnih nepotrebnosti, kada je ‘ja’ najprioritetnija stvar u nama, priroda čeka svoje vreme i ostaje jedini izvor energije i zdravlja. Zašto ne poslušamo šta želi da nam kaže? Da li je ostalo još mnogo vremena u njenom peščanom satu?

“Išao sam ulicom jedno pre deset godina i na zgradi video grafit ‘Gde si brate, automate?’ Tragično! Ono što ja živim, to je povratak i borba za život, beg od nekrofilnosti i fragmentarizma, potraga za celovitošću i sveopštim. Moramo se boriti za planetu, to je nova revolucija – planetarizam. Bogati su najnesrećniji. Čovek nikad neće biti sretan uz mašine, samo uz žive stvari, reke, potok, trave” rekao je reditelj i glumac Božidar Mandić.

Predstava Porodice bistrih potoka kojom je 17. decembra 2017. godine u BITEF teatru, obeležano 40. godina njihovog rada i najstarije umetničke komune na Balkanu.

U predstavi “Intima” igraju Dragana Jovanović, Uroš Vukša, Maja Vukša, Zoran Marković, Katarina Jovanović, Mirela Andrić i Božidar Mandić.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste