Šekspir - petica

Nedeljka Borojević
05. Jul 2018.

Proteklog vikenda, na četiri različite lokacije - u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu,  centralnoj festivalskoj lokaciji – Vili Stanković u Čortanovcima, Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu i novosadskoj Akademiji umetnosti, održan je 5. po redu Šekspir festival. Osim u odličnim predstavama, ljubitelji teatra mogli su da uživaju i u kreativnim radionicama, a po prvi put je organizovan i program za decu.

Ovogodišnji festival otvoren je predstavom Tit Andronik, u režiji Igora Vuka Torbice i izvođenju ansambla Zagrebačkog kazališta mladih koja je izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Tit Andronik je prva od deset tragedija Šekspira, napisana 1593. odmah nakon njegove istorijske tetralogije (tri Henrija VI i Ričard III)  i ujedno jedan od Šekspirovih najkontroverznije tretiranih komada. Jednako dobro prihvaćen od strane publike i kritike, Tit Andronik Igora Vuka Torbice, premijerno izvedenog u martu ove godine, jedno je od ostvarenja koje je obeležilo proteklu sezonu u regionu.

Osim ovog komada, na Šekspir festivalu mogle su se videti i neke iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnjicu, u moderno doba.

Jedna od njih je svakako predstava - Molim, nastavite (Hamlet), Dreams Come True produkcije iz Švajcarske, Francuske i Šapanije koja je izvedena  u petak, 29. juna, takođe u Srpskom narodnom pozorištu. Suđenje Hamletu za ubistvo Poloniusa, vodili su pravi advokati i sudije, a o konačnoj presudi odlučivala je i publika.

Idućeg festivalskog dana, u subotu, 30. juna,  u mjuziklu Q-gents braće Q-Brothers, redovnih izvođača na njujorškom Brodveju, u Vili Stanković u Čortanovcima, glavni akteri prerušeni u žene i u savršenom ritmu ispričali su nam priču o Dva viteza iz Verone.

U nedelju, 1. jula, glavni program festivala zatvoren je predstavom Mletački trgovac, u režiji Michael Guntera u izvođenju Šekspir kompanije iz Berlina, koja je sa kosim muzičkim podlogama,  crno-belom optikom i rudimentarnim tretmanom ljubavne priče sve prisutne podsetila na berlinsko pozorište dvadesetih godina.

Ove godine  Šekspir Festival bio je bogatiji za jedan program više: Šekspir za Veliku decu u okviru koga su na sceni Malog pozorišta Duško Radović odigrane tri predstave:  Bura, Nikite MIlivojevića, Romeo i Julija iz Velike Britanije (The HandleBards, režija: Nel Crouch) i  San letnje noći iz Grčke (Thesis Theatre Company, režija Michalis Sionas).

U okviru pratećeg programa festivala, realizovane su i dve radionice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu: The Q Brothers HIP HOP radionica/ AdREPtacije i predstava studenata druge godine glume i režije Akademije umetnosti Novi Sad (klasa prof. Nikite Milivojevića) SHAKESPEARE TRIBUTE BAND i SHAKESPEARE PARTY.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste