Šekspir u „starkama”


Predstava  „Dva viteza iz Verone” premijerno je odigrana u subotu 1. februara na kamernoj sceni Šabačkog pozorišta. Za režiju se postarala Mia Knežević, dok se dramaturg, Đorđe Petrović, potrudio da uobliči originalni tekst Vilijama Šekspira.

„Dva viteza iz Verone”, jedna od prvih komedija koje je Šekspir napisao, još jednom potvrđuje tezu da postoje vanvremenske ideje i uvek aktuelne teme. Sama radnja u čijem su se centru našla dva mlada i naizgled izgubljena mladića upravo govori u prilog univerzalnosti ovog dela. Njihove unutrašnje borbe između onoga što žele i onoga što je ispravno jesu svakodnevica mladih širom sveta i danas. Motivi viteštva i časti, iako ostavljeni  u izvornom kontekstu dvorova i titula koji su danas gotovo izumrli širom sveta, česta su tema diskutovanja u vremenima kada su temelji pravih vrednosti duboko uzdrmani i gotovo urušeni. „Otići ili ostati? Biti srećan ili biti uspešan? Biti dobar sebi ili dobar svima? Ići srcem ili glavom?... I šta izabrati kada na jednoj strani stoji romantična ljubav, a na drugoj iskreno prijateljstvo?” neka su od brojnih pitanja na koja ansambl ove predstave pokušava da ponudi odgovor.

Tekst, u pojedinim segmentima upotpunjen modernim i aktuelnim slengom, može iznenaditi gledaoca naviknutog na klasični šekspirovski izraz. Za stavljanje u savremeni kontekst, svojim doprinosom su pomogle scenografkinja Daniela Dimitrovska i kostimografkinja Selena Tomašević. Sama postavka publike delom na sceni, a delom u gledalištu doprinosi većem stepenu interakcije glumaca sa istom, stavljajući akcenat na istinu koja je uvek „negde između”. Teško je zamisliti i staviti u isti kontekst Šekspira i modernu obuću kakvu mi danas poznajemo, u ovom slučaju čuvene crvene „starke” , no to je bio još jedan od načina i rešenja za koje se ekipa ove predstave odlučila kako bi naglasak stavila na primenljivost u različitim vremenskim okvirima. Originalnu muziku za ovaj komad priredio je, ali i uživo sa glumcima na sceni izveo, Branko Džinović.

„Prokleto je vreme kad od svih neprijatelja prijatelj je gori” citat je kojim bi priča o dva viteza i dva mlada čoveka mogla biti žaokružena. U vremenima kada više nismo sigurni šta je ono ispravno, kada su ljudi i vrline pojeftinjene, a glupost i spremnost na sve po svaku cenu uzvišene i više nego poželjne, ostaje osećaj straha, ali i nade da će se u budućnosti pravim kvalitetima vratiti ugled i sjaj, kao i da nas možda, jednog dana, ovo Šekspirovo delo neće asocirati na neskladnosti sa kojima se susrećemo svakoga dana.

Šarenoliku i jednu od brojnijih postava u Šabačkom pozorištu čine: Miloš Vojnović, Strahinja Barović, Kristina Pajkić, Ivana Jokić, Nikola Breković, Ljubiša Barović, Vladimir Milojević, Dušan Simić, Slobodan Petranović – Šarac, Aneta Tomašević, Ivan Tomašević, Siniša Maksimović, Slađana Pajčić. Naredna izvođenja zakazana su za 4. i 14. februar u Šabačkom pozorištu.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste