Selidba preti Pozorištu mladih

Pozorište mladih
04. jan 2020.

Najstariji lutkarski teatar na Balkanu - Pozorište mladih uskoro više neće biti na dobro poznatoj adresi u Ignjata Pavlasa. Naime, kako piše novosadski Dnevnik, prostorije Sokolskog doma treba da budu oslobođene najkasnije do 29. februara 2020. godine, inače će protiv ove ustanove kulture biti pokrenut postupak iseljenja. 

„Ovim putem Vas obaveštavamo da je potrebno da se Pozorište mladih najkasnije do 29. februara iseli iz prostora koji je bio predmet zakupa i da do navedenog datuma predmetni poslovni prostor, slobodan od svih lica i stvari i sa plaćenim svim troškovima korišćenja, predate Sokolskom društvu Vojvodina. U suprotnom, protiv Pozorišta mladih će pred nadležnim sudom biti pokrenut postupak radi iseljenja”, navedeno je u dopisu koje su punomoćnici Sokolskog društva uputili Teatru krajem prošle godine. 

Komentarišući ovaj dopis za “Dnevnik” direktor Pozorišta mladih Mihajlo Nestorović rekao je da već neko vreme slute dan kada će im biti uručeno rešenje o iseljenju. 

– Naime, od kako sam pre osam meseci došao na čelo ovog pozorišta, neprestano sam podsećao na činjenicu da 99 posto Novosađana ne zna da mi zapravo nemamo svoju zgradu već da smo podstanari u Sokolskom domu, koje je odlukom suda od kraja 2017. u vlasništvu Sokolskog društva „Vojvodina”. Ipak, bio sam zatečen da sa deložacijom može da se suoči jedini teatar na srpskom jeziku čiji je osnivač grad Novi Sad, koji će sledeće godine biti Evropska prestonica kulture - naveo je Nestorović. 

Da paradoks bude veći, Pozorište mladih je 1932. godine osnovano kao Lutkarsko pozorište pri Sokolskom društvu. A nastalo je iz Sokolske sekcije lutkara, formirane pre ravno devet decenija, uz veliku podršku ondašnjih starešina Društva, dr Vladimira Belajčića i dr Ignjata Pavlasa. Ispada tako da Sokoli na ulicu izbacuju vlastito čedo!? Naravno, u pozadini svega je zakup, odnosno, kako je objasnio Nestorović, stav grada Novog Sada da ne prihvati povećanje kirije od oko 50 procenata, na kojem je insistiralo Sokolsko društvo „Vojvodina”, kao vlasnik zgrade.

– U trenutku kada čovek pomisli da bi kultura mogla da se malko izdigne iz mulja u kojem je decenijama i kada vidite da se negde nazire malko svetlosti, dobijete šamar. Ali nije nam od koristi da kukamo i plačemo, već moramo da se borimo za svoj krov nad glavom. I optimista sam, ne bez razloga. Čim sam dobio obaveštenje od pravnih zastupnika Sokolskog društva, o tome sam obavestio gradske vlasti. Iako su bili zatečeni, dobio sam uveravanja da se u ovoj godini mora pronaći trajno rešenje problema s kojim se teatar suočava – izjavio je Nestorović.

Jedna opcija je da grad od Sokolskog društva kupi deo zgrade koji danas koristi pozorište. Ili da se postigne dogovor o njegovom ustupanju na korišćenje na, recimo, 99 godina. Jer, postojeći model zakupa očigledno ne funkcioniše, ne samo zbog aktuelne situacije, već i zbog činjenice da, s obzirom na to da nije vlasnik, teatar praktično nijedan ekser ne može da ukuca bez saglasnosti Sokola, a kamoli da uđe u nekakvu ozbiljniju, a neophodnu rekonstrukciju dveju pozorišnih sala. Treća solucija je da se na području grada pronađe neki drugi objekat koji bi mogao da se adaptira i u njega useli Pozorište mladih, a poslednja mogućnost - i objektivno najmanje realna - jeste da se u doglednoj budućnosti izgradi potpuno nova zgrada.

Iako deo zgrade Sokolskog doma koji pozorište koristi nije uslovan i, prema rečima Nestorovića, u njega treba dosta uložiti, to ne bi bio problem da je taj prostor u vlasništvu poznatog novosadskog teatra.

- Iseljenje, pa i preseljenje, bilo bi za nas veliki stres. Ne kaže se džabe - ko se seli, taj se ne veseli. Nije lako preseliti nešto što se gradi 90 godina. Pogotovo u ovom trenutku kada, uprkos činjenici da smo podstanari, da nemamo svoju tablu na zgradi i da trpimo kritike zbog stanja stepeništa i toaleta - iako zbog podstanarskog statusa tu ništa ne možemo - nikada nije bila veća posećenost. Na Dečjoj sceni je popunjenost naših predstava 100 posto, a na Večernjoj sceni, koja je dugo bila vrlo problematična, popunjenost je između 70 i 80 posto. I sada kada nam najviše posetilaca dolazi u pozorište – mi moramo da idemo - zaključio je Nestorović. 

U obaveštenju, koje je prosleđeno Pozorištu mladih, ističe se da je 20. decembra 2019. Skupština Sokolskog društva „Vojvodina” donela odluku da se „u skladu sa pozitivnim propisima preduzmu sve potrebne radnje za zaštitu interesa i imovine Društva”. Na tom fonu je i odluka da  Sokoli nisu saglasni da Pozorište mladih ostane i nakon 31. decembra u zakupu pod uslovima predviđenim Ugovorom, sklopljenim 16. avgusta prošle godine. „Кako je po Ugovoru od 16. 8. 2019. trajanje zakupa ugovoreno do 31. 12. 2019, a nije zaključen aneks kojim bi se trajanje zakupa produžilo, nakon 31. decembra 2019. Pozorište mladih će se bez pravnog osnova nalaziti u posedu poslovnog prostora koji je predmet Ugovora”, objašnjenje je punomoćnika Sokolskog društva „Vojvodina”. 

IZVOR: DNEVNIK

Foto: Novisad.travelPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste