Sergej Trifunović kao Dis na sceni BDP-a


Nova predstava Beogradskog dramskog pozorišta premijerno će biti izvedena sutra, 6. marta. Reč je o dramskom tekstu "Utopljena duša" Aleksandra Jugovića. Tema je sudbina jednog od ukletih pesnika, Vladislava Petkovića Disa. Režiju potpisuje Boban Skerlić, kome je ovo četvrti projekat na sceni BDPa. Glumačku ekipu čine: Sergej Trifunović, Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić.

Sergej je kazao da je proces stvaranja predstave bio veoma inspirativan, izazovan i da se lagano, ali ozbiljno zaljubljuje u predstavu. Takođe, tokom istraživanja materijala uočio je neobičnu i nepomirljivu udaljenost pesnikovog vedrog lica i neobičnog smeška na fotografijama i mračnih, pesimitičih stihova.

Takođe, ističe da nema jasan odgovor na pitanje šta je konkretno intrigirajuće u pesnikovoj ličnosti i da je uveren da će maglovitost splašnjavati svakim sledećim izvođenjem.

Radnja je smeštena u poslednjih nekoliko sati života pesnika, te se mešaju stvarnost i san, košmar i java. Reditelj je istakao da su morali da vrše intervencije dramske prirode na tekstu u vidu dopisivanja sa jedne i zbijanja teksta sa druge strane.

Žena umetnika, Milica Zarić, tvrdi da će na posebno saživljavanje sa njenom ulogom naići upravo žene koje u stvarnom svetu znaju na svojoj koži kako je biti ljubav jednom stvaraocu. Vladislav Petković Dis živeo je ono šta je pisao i svojevoljno težio tzv. ukletosti.

Dis je za vreme Prvog svetskog rata preživeo povlačenje preko Albanije, radio je kao učitelj i carinski službenik, a bio je i izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima.

Dramaturg je Kristina Đuković, scenograf Nemanja Petrović, kostimograf Tatjana Radišić, a za scenski pokret zadužena je Marija Milenković.

Reditelj Boban Skerlić poziva nas da sutra zavirimo u džigericu ovog nesumnjivo interesantnog osobenjaka uz reči pesme: 

O utapanju

Košmar

Pesnik
Raspertlan
Izvrnut naopačke
Pogled mu okrenut ka unutra
A tamo
Melanholija
Teška smolasta tuga
I smrt
Izvesna
I sveprisutna

Pesnik dobija zadatke
Da ohrabri
Da osnaži
Da oraspoloži
Da ukrasi
Da promeni
Da prehrani
A on izgubljen
U bespućima svoje duše

Srce mu steže čemer
Pesnik na brodu
Koji tone
Sanja budan
Strašne snove sanja
Nesiguran
Da li sanja uspomene
Il' se seća strašnih snova
Groznica ga trese
Ćuti

Pesnik u zagrljaju
Smrti
Pomiren
Najzad na svome
S one strane straha
I nesigurnosti

Autor: Anamarija JeličaninPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste