Solista baleta NP Beograd Dejan Kolarov dobitnik nagrade "Smiljana Mandukić"


Nagrada „Smiljana Mandukić“ za sezonu 2016/17 koju Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre, uručena je 2. novembra solisti Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejanu Kolarovu.

Priznanje je primio iz ruku predsednice UBUS-a Sanje Ninković na prigodnoj svečanosti održanoj na Velikoj sceni posle završetka izvođenja jednočinih baleta „Žene u d-molu“ i „Duga božićna večera“.

dejan-kolarov-nagrada

Kolarov je nagrađen za ulogu Služavke u baletu „Duga božićna večera“, u koreografiji Radu Poklitarua.

Stručni žiri, kojim je predsedavala Sanja Ninković, a članovi su  bili Nela Antonović i Danica Arapović, ocenio je da je Kolarov u ovoj sezoni, osim pomenute uloge, imao i veoma zapaženu interpretaciju ostvarenu u predstavi „Stranac“, koreografa Miloša Isailovića.

„Dejan Kolarov je umetnik koji svaki put iznova, u zavisnosti od uloge, istražuje svoje telo, te prevazilazi granice koreografije i zadatka. Kolarov izvan okvira prepoznatog savremenog izraza donosi inovativni produženi pokret i jasnu sliku savremenog plesača-istražitelja danas u svetu. Njegov scenski govor je više od umetničke igre, jer on veoma mudro koristi simbolične kodove glume, koji komuniciraju sa publikom, dajući sebe u potpunosti, što doprinosi virtuoznom izrazu na sceni“, kaže se u obrazloženju žirija koje je pročitala balerina Iva Ignjatović.

„Njegov igrački izraz i forma, upotpunjeni izuzetnom i delikatnom ekspresijom, čine ga na sceni uvek prepoznatljivim i uvek različitim, u velikom spektru uloga koje je ostvario tokom svoje karijere. Njegovo dominatno, a nenametljivo prisustvo na sceni, predana izvođenja uvek u službi oživljavanja uloga, a motivisana dubokim ličnim osmišljavanjem i doživljajima, ostavljaju značajan trag na našoj umetničkoj plesnoj sceni“, istaknuto je u obrazloženju.

Nagrada „Smiljana Mandžukić“, u znak sećanja na čuvenu avangardnu umetnicu, pionira savremene umetničke igre u Srbiji, ustanovljena je 2012. godine.

Izvor, foto: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste