Štrajk upozorenja u Narodnom pozorištu Sombor


Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor odlučio je da 28. marta održi jednočasovni štrajk upozorenja zbog imenovanja glumice Vesne Paštrović za v.d. direktora, koje smatra nepromišljenim postupkom gradskih vlasti.

Štrajk upozorenja biće održan 28. marta od 11.55 do 12.55 sati, saopštio je glumački ansambl NP Sombor, koji je tu odluku i zvanično predao nadležnima.

“Iako zaposleni smatraju da su ispunjeni svi uslovi za stupanje i u generalni štrajk, imajuću u vidu prvenstveno interese publike, pribeglo se prvo štrajku upozorenja, u nadi da će svi zahtevi zaposlenih biti rešeni u navedenim rokovima”, navedeno je u saopštenju.

Smatrajući da odluka Skupštine grada Sombora da za v.d. direktora somborskog teatra imenuje glumicu Vesnu Paštrović predstavlja potpuno neadekvatan i nepromišljen čin, glumački ansambl je naveo u saopštenju da ga Skupština grada nije udostojila odgovora na dopise koji su joj poslati uoči imenovanja.

Glumci somborskog teatra dobili su proteklih dana podršku kolega iz drugih pozorišnih kuća, a Udruženje dramskih umetnika Srbije pozvalo je Skupštinu Grada Sombora da preispita odluku o imenovanju v.d. direktora NP Sombor i obrazloži razloge zbog kojih nije uvaženo mišljenje celokupnog glumačkog ansambla kao nosioca osnovne delatnosti u tom teatru.

Predlog zaposlenih za v.d. direktora NP Sombor bila je Bojana Kovačević, koja već sedam godina radi u tom pozorištu, pretežno u oblasti međunarodne saradnje.

Prema navodima glumačkog ansambla, prilikom imenovanja Vesne Paštrović nije naveden nijedan razlog “šta je to što pomenutu glumicu, čija je biografija sačinjenja od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu, preporučuje za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru, sem bliskosti vladajućoj stranci”.

Izvor: SEEcult.orgPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste