Suočite se sami sa sobom, i Niče je


Premijera predstave “Kad je Niče plakao”, po motivima  istoimenog romana Irvina Jaloma, odigraće se u četvrtak 14. februara od 20h, u UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Ove godine, kada obeležavamo stogodišnjicu nastanka psihoanalize, na scenu “Vuka” stiže predstava koja nas vraća na godine začetka psihoanalize. Kroz dijalog pisca i lekara ovaj komad nam šalje poruku da je psihoanaliza nastala kao spoj filozofije i medicine. Radnja romana, a tako i predstave, događa se 1882. godine, u Beču. U ovom periodu odvija se Druga industrijska revolucija, momenat u kom se mašina suprotstavlja čoveku, a danas, kad se nalazimo u godinama četvrte industrijske revolucije, vazno je da ne zaboravimo da suret dva čoveka ne može ništa da zameni.

“Pozorište nije samo društveno i politički angažovano, repertoar je preopterećen ovakvim temama. Čovek nije samo društveno i socijalno biće. Od šume, mi smo odlučili da se bavimo drvetom. Čovekom kao pojedincem, ljudskom dušom, psihom i zdravljem”, rekao je Goran Jevtić, a pritom je dodao i da je ova predstava “osveženje za beogradski repertoar”, kao i da će se ljudi nakon nje preispitivati.

Ljubomir Bandović koji tumači lik doktora Brojera, rekao je: “Što nas više ima, umesto da smo usmereni jedni na druge, mi se otuđujemo. Svako bi hteo neki svoj univerzum i svako zna da je poseban, ali ne zna zbog čega. U ovom komadu se upravo radi o tome da saznamo zbog čega smo posebni.”

Vanja Milačić, koja igra Matildu, Brojerovu ženu, ističe :”Videćete jedno tumačenje živih filozofa i psihijatara na sceni. Ovo je  priča o začetku terapije razgovorom, začetku psihoanalize u svetu. Ona nas suočava sa nama samima. Suština je, kao što i sam naziv kaže, u trenutku kad se Niče oljudio, kada je postao čovek.”

Ova predstava u dramatizaciji Jordana Cvetanovica i režiji Gorana Jevtovića, koji ujedno i glumi Ničea, biće pretpremijerno izvedena u utorak, 12. februara. Ostale uloge tumače: Ljubomir Bandović, Katarina Marković, Vanja Milačić, Sara Pejčić i Dimitrije Stajić.
Za kostime bio je zadužen Stefan Đoković, za scenografiju Vesna Popović,  za muziku Draško Adžić, a Miloš Isailović za koreografiju.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste