Svečano otvoreno 4. Pozorišno proleće


Festival "Pozorišno proleće", četvrto po redu, otvoren je sinoć u Šabačkom pozorištu. Festival traje od 8. do 15. aprila.

Na samom otvaranju, prepunoj sali Šabačkog pozorišta obraditili su se gradonačelnik grada Šapca, Nebojśa Zelenović, pisac Svetislav Basara, kao i selektor festivala Zoran Karajić.

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović, naveo je da je sloboda kao takva ponovo i iznova velika tema javnog života u Srbiji, objasnio je sukob borbe i suživota za dobrobit slobode i rekao je da kulturni život i pozorište trebaju da pomognu ljudima da otvore svoje umove, ali se ujedno osvrnuo i na lokalno stanje u kulturi, za koju se u ovom gradu izdvaja čak sedam posto iz budžeta grada.

"Mi u Šapcu mislimo da se borba protiv zaraznih komaraca vodi tako što treba isušiti močvaru. Kultura je lek protiv bolesti duha, koja je dovela do svih vidljivih nedaća koje imamo. Borimo se za otvoreno društvo. U središtu strategije razvoja grada koju započinjemo nalaziće se strategija kulture. Ovo je grad slobodnih ljudi", rekao je Zelenović.

Osnivač i selektor Festivala Zoran Karajić na otvaranju rekao je da šabačka publika u narednih sedam dana ima prilike da vidi najbolju selekciju na teritoriji Srbije, kao i da je šabačko "Pozorišno proleće" proglašeno najboljim festivalom u državi. Ovogodišnji naziv selekcije, kao i moto festivala glasi "Neprilagodjeni u klasici".

Zvanični žiri festivala, koji čine reditelj i pisac Karpo Godina (Ljubljana), glumac Nikola Ristanovski (Skoplje) i reditelj i profesor Petar Kukov (Sofija), dodeliće sedam nagrada: za najbolju predstavu, režiju, najbolju mušku i žensku ulogu i tri nagrade po izboru. Novinarski žiri u sastavu: Teofil Pančić (Vreme), Aleksandra Ćuk (Danas) i Gordana Manjenčić (RTS), dodeliće nagradu „Zalog za budućnost“ mladom glumcu. Žiri će ove godine dodeliti ukupno sedam nagrada, a novina je osma, nagrada publike.

Na otvaranju festivala šabačkoj publici se predstavilo Narodno pozorište iz Beograda sa predstavom "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koji su dobili ocenu publike 4,75.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste