Svečanom akademijom obeležen Dan Srpskog narodnog pozorišta


Srpsko narodno pozorište juče je obeležilo 160 godina postojanja svečanom akademijom održanoj na sceni „Jovan Đorđević”. Na svečanosti koja je bila zatvorenog tipa, prilagođena propisanim preventivnim merama, uručene su medalje, najviša priznanja SNP-a, godišnje nagrade i pohvale, uz kraći umetnički program.

Na samom početku svečanosti prisutne je pozdravio upravnik SNP-a Zoran Đerić, rekavši da je ova kulturna ustanova najvažnija i najveća u Vojvodini, a sve zapaženija u Srbiji i regionu.

„Srpsko narodno pozorište je, kao i većina kulturnih institucija u svetu, zbog svetske pandemije korona virusa, sezonu 2020/21. praktično preselilo na društvene mreže i tradicionalne medije. Kad nam je situacija to dozvoljavala, otvarali smo vrata i igrali predstave. Drama je realizovala čak sedam premijera. Naše predstave učestvovale su na svim domaćim festivalima koji su se održali. Izvedeno je više koncerata i opera „Rigoleto” na otvorenom. Balet je obeležio 70 godina od osnivanja, veličanstvenim Gala koncertom, rekao je Đerić.

Tradicionalno kao i svake godine uručena su najviša priznanja SNP-a, pa je tako zlatna medalja „Jovan Đorđević” dodeljena Igoru Miroviću, predsedniku Pokrajinske vlade, uz obrazloženje da je ličnom inicijativom, a potom i svakom drugom podrškom (političkom i finansijskom), omogućio da Srpsko narodno pozorište ponovo bude najvažnija kulturna institucija u Vojvodini.

Dobitnici zlatne medalje „Jovan Đorđević” su i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i dr Zoran Gojković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo. Srebrna medalja „Jovan Đorđević” uručena je scenografu Daliboru Tobdžiću i dirigentu Andrei Solinas.

Ovim svečanim povodom dodeljene su i godišnje nagrade:

-Sonji Petrović, rediteljki – za režiju i koncept predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin”;

-Bojani Milanović i Sonji Isailovič, glumicama – za izuzetno i nadahnuto tumačenje uloge Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin”;

-Ansamblu i autorskom timu predstave „Bura”  - kojom je reditelj Kokan Mladenović još jednom pokazao koliko je inspirisan kada radi sa ansamblom SNP-a;

-Biljani Miloradov, organizatorki kulturnih aktivnosti;

-Ani Đurić, prvakinji Baleta – za ostvarene kreacije na gala koncertima Baleta SNP-a;

-Ivani Ilić Kiš, urednici za umetničko-istraživačku dokumentaciju i izdavačku delatnost;

-kao i službenicima Obezbeđenja i PPZ i orkestru Opere SNP-a.

Među dobitnicima godišnjih pohvala nalaze se: Toma Križnar, baletski igrač; služba obezbeđenja, protivpožarne zaštite i održavanje higijene i Srđan Stojnović, šaptač. 

Foto: SNP

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste