Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja u Beogradu

Anamarija Jeličanin
04. May 2018.

Beograd će ove godine, od 9. do 13. jula  biti domaćin kongresa koji se, na svetskom nivou, održava svake 4 godine. U samoj finalnoj borbi elitnih i kulturnih institucija, naša prestonica pobedila je Šangaj, što je neizmerna satisfakcija jer konkurentski grad raspolaže daleko raskošnijim sredstvima za kulturu i uživa veću sistemsku podršku. Čast je velika, reč je o moćnoj organizaciji u kojoj učestvuju 54 države sveta, odnosno njihovi predstavnici – najeminentniji teoretičari i praktičari teatra.

Kongres se održava u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji ujedno ove godine proslavlja svoj 70. rođendan. Presedavajuća Organizacionog odbora Svetskog kongresa za 2018. godinu je profesorka Ivana Vujić. Tema kongresa je “Pozorište i Migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja.” Kroz temu prolaze razna pitanja poput: “Kako se process migracije oblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima? Kako pozorište odgovara na migracije, egzil i raseljavanja?” O ovim i mnogim daljim detaljima glavne teme govoriće više od 1000 učesnika, što kroz predavanja, što kroz pozorišne predstave i performanse,  a neki od njih su: dr Marvin Karlson i dr Džin Grejem Džons (SAD) , dr Bišnuprija Dat (Indija), dr Džanel Rajnelt (Velika Britanija), Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), dr Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile),  dr Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), dr Elejn Eston (Švedska) i mnogi drugi.

Pored gostujućih izvedbi, Beograd će prikazati domaće predstave (Rodoljupci, plesna predstava Magbet i druge) kroz koje će svetska javnost moći da se upozna sa našim pozorišnim stvaralaštvom.

Ivana Vujić istakla je da joj je velika čast što će događaj ovolikih razmera biti upriličen baš u našem glavnom gradu. Tema je od velikog značaja i ne treba se prevariti i zaboraviti da su migracije bila okupacija čak i antičkim piscima, npr. Eshilu koji je napisao “Pribeglice”. Inspiracija je beskrajna, kroz istraživanje koliko nacija gubi/dobija kroz migracije i mešanje kultura i kako se gleda na novopridošle. Moraju li migranti da se, po Eshilovom savetu, ponašaju gotovo neupadljivo, da tiho govore i snebivaju se pred lokalnom, suprotnom stranom? Odgovore na ove i ostale nedoumice pronaći ćemo u 890 izvedbi tokom petodnevnog kongresa. Interesantno je da će se među 80 volontera kongresa naći mladi iz Niša, Londona, Vrnjačke banje, Meksiko Sitija, odnosno biće uključeni i svetski i naši (naizgled zaboravljeni) gradovi. Ivana Vujić predstavila nam je događaj kroz spajanje nekih od ključnih reči čitavog projekta: Kultura i identitet / Marija Antoaneta kao migrant / Adaptacija / Magbet / Postmoderno pozorište / Feministički rečnik / Teatar holokausta / Pozorišni duhovi / Istorijografija / Evropa u krizi / Elfrida Jelinek / Pripadanje / Mimikrija / Privilegije / Populizam / Galeb / …..

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti, Miloš Pavlović naglasio je dragocenost i značaj ugošćavanja ujedninjenih “ljudi od teatra” jer će se za tih pet dana druženja roditi bezgranične mogućnosti upoznavanja i razmenjivanja kontakata, kao plodno tle za buduće internacionalne saradnje.

Pokrovitelj organizacije je premijerka Srbije, Ana Brnabić. Rekla je da je duboko zahvalna na pozivu i da je raduje entuzijazam, inovativnost i sposobnost naših kulturnih radnika, uprkos limitiranim resursima. Kazala je da se svako uspešno društvo bazira na čvrstom temelju kulture, te da bi i našoj zemlji dobrodošlo da se još više posveti do sada zaboravljenoj kulturnoj diplomatiji. Želja nam je svima zajednička – da u potpunosti iskoristimo svoj pozamašni kulturni potencijal.

Organizacioni odbor čine naši izuzeti umetnici i profesori: Predsednica Organizacionog odbora – redovni profesor Ivana Vujić, rektor Univerziteta umetnosti mr Zoran Erić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović, redovni profesor Milena Dragićević Šešić i redovni profesor Ivan Medenica.

Više informacija na sajtu : www.iftr.org/conference

Fotografija preuzeta sa sajta: www.iftr.org/conference

Autor: Anamarija JeličaninPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste