Svi smo mi pomalo vojvoda od Karabasa


U subotu, 13. novembra otvorene su dvadeset pete Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović”, premijernom izvedbom predstave „Miki Maus kuća haus” na Maloj sceni Centra za kulturu Požarevac.

Preplićući elemente i likove iz najpoznatih dečjih bajki i crtanih filmova, glumački ansambl predstavlja grupu složnih miševa koji nam paralelno dočaravaju dve priče. U ambijentu koji je nalik ljudskoj svakodnevnici, publika ima priliku da upozna članove neobičnog domaćinstva koje čini grupa radoznalih i snalažljivih miševa zajedno sa svojim gazdom. Umoran od života i od svakodnevnih pošalica koje mu miševi priređuju, gazda traži od Boga samo jedno – da umre. Kada se to i desi, miševi počinju da „vode kolo” i vesele se što gazda više nije tu. Dok se salom ori dečji smeh, u mojoj glavi se vrzma pitanje: Da li ovakvu reakciju imaju samo likovi u bajkama ili ipak postoji nešto što spaja miševe na sceni sa onim što možemo videti i u stvarnosti?

Poigravajući se svetlošću i senkom, glumci nam tada na scenu donose novu priču o starcu koji je svom najmlađem sinu ostavio samo jedan dukat. Na sreću, očajan mladić u šumi nailazi na mačka, svog budućeg najvećeg prijatelja koji će ga spasiti iz bede. Oštrouman i domišljat poput češirskog mačka, on smišlja plan da svog novog poznanika oženi princezom, predstavivši ga kao bogatog vojvodu. Drvene lutke verodostojno će predstaviti likove kralja, princeze i mladića, unoseći notu, među decom omiljenog, lutkarskog pozorišta. Na kraju, sve se ipak završava srećno, prevara nije otkrivena, a mladić ženi princezu. Rasplet predstave otkriva da postoji još jedna prevara - oštroumni mačak je i prijatelj gazde iz prvog dela naše priče, koji je smislio plan da privremeno nestane kako bi miševi ispričali poučnu priču o snazi prijateljstva i snalažljivosti. 

Publika sa predstave izlazi osmehujući se, a preda mnom je sada dilema: Zar nismo svi u nekom trenutku svog života od sebe stvorili nekoga ko u suštini nismo, da bismo dobili ono što želimo? Možemo li svi bar malo da se poistovetimo sa vojvodom od Karabasa?

Pozorišni deo Glumačkih svečanosti nastavlja se 26. novembra, izvođenjem predstave “Lorencačo” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Borisa Liješevića. U međuvremenu, požarevačka publika će imati priliku da uživa u bogatom pratećem programu festivala.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste