"Tartif" i "Balkanski špijun" osvojili nagrade u Mladenovcu


Predstava “Tartif“ u režiji Igora Vuka Torbice, u izvodjenju Narodnog pozorista Sombor i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, po mišljenju stručnog zirija pobednik je 35. pozorišnog festivala “Teatar u jednom dejstvu”, a po mišljenju zirija publike, predstava “Balkanski špijun“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat u izvodjenju Narodnog pozorista Beograd.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, u okviru Glavnog programa, izvedene su i predstave „Hasanaginica“ (Novosadsko pozorište), „Šuplji kamen“ (Ustanova kulture “Vuk Stefanović Karaxić”) i „Ljubav u Savamali“ (Zvezdara teatar).

Torbičin "Tartif" je savremena verzija klasičnog Molijerovog komada, nastala kao rezultat projekta pod nazivom „Komično u klasičnom”. U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema – licemerje i laž – koji su se odnosili na religiozno licemerje, u adaptaciji Igora Vuka Torbice, koja je nastajala u procesu samog rada potpomognuta smelim glumačkim improvizacijama, tema se usmerava na aktuelne probleme u društvu koja se predstavlja kroz okvir porodice. Predstava ukazuje na našu moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja  krivice, na naše pristajanje na neprihvatljive uslove života, potičinjenost, glupost i laž. Osvojila je do sada brojne nagrade na festivalima širom zemlje i regiona, a možete je videti 21. oktobra u SNP-u na sceni "Pera Dobrinović" i 22. oktobra na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor.

"Balkanski špijun" počinje kao nušićevska komedija, nastavlja se kao groteska i završava kao kafkijanski košmar od koga nas obuzima jeza.U fokusu nove verzije, u čitanju Tatjane Mandić Rigonat, koja je premijerno izvedena 1. oktobra prošle godine na Sceni „Raša Plaović“, nalazi se tema društvene paranoje, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja... Uloge tumače Ljubomir Bandović (Ilija Čvorović), Nela Mihailović (Danica Čvorović), Dušanka Stojanović Glid (Đura, Ilijina sestra bliznakinja),  Katarina Marković (Sonja Čvorović), Milutin Milošević (Podstanar) i Vanja Milačić (Spikerka). Na repertoaru Narodnog pozorišta u Beogradu je 21. i 22. oktobra na sceni "Raša Plaović"Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste