"Teatar u tvrđavi" ipak bez "Tartifa" i "Jami distrikta"

Jovana Stanković
25. May 2019.

Iako su  termini za izvođenje predstava  „Tartif” i „Jami distrikt” u okviru smederevskog pozorišnog festivala „Teatar u tvrđavi” već bili dogovoreni, one su, prema rečima reditelja, otkazane „iz političkih razloga”.

„Direktor festivala u Smederevu je javio producentu naše predstave „Jami distrikt” da su ga zvali iz opštine Smederevo da ga obaveste da predstave „Jami distrikt” Kokana Mladenovića  i „Tartif” Igora Vuka Torbice ne mogu da se igraju na festivalu iz političkih razloga” , napisao je Mladenović na svom Fejsbuk profilu.

„Negde u jutarnjim satima predstave „Jami distrikt” Kokana Mladenovića i moja predstava „Tartuffe” nestale su sa već najavljenog i potvrđenog spiska predstava koje će učestvovati u Smederevu na festivalu „Teatar u tvrđavi”. Čudno? Meni nije… Samo kažem.”, prokomentarisao je Vuk Torbica takođe na svom Fejsbuk profilu.

Pomenute predstave bave se potpuno različitim problemima, koji su vrlo živi u prirodi. Baš su ove dve predstave izuzetno važne za ljude u Srbiji, zato što na svojevrstan način pružaju otrežnjenje i nude rešenja za goruće probleme kojima se bave. Postavlja se pitanje: zašto se neko usuđuje da ponovo cenzuriše umetnost?

„Tartif” se bavi idolopoklonstvom i verno prikazuje sve posledice koje ono sa sobom nosi. Tartif je ogledalo svih onih domova u koje je ušao licemer i razorio ih do temelja. Molijerova komedija poslužila je kao odlična osnova reditelju i autoru Igoru Vuku Torbici da ovu priču približi ljudima u Srbiji.

Predstava „Jami distrikt” se bavi drugačijom vrstom zlobe - šta se dogodi jednom narodu kada unutrašnji raskol učine strane korporacije, kojima je važno da se jedinka raščlani. Narodi na ovim prostorima podlegli su uticaju tog korporacijskog sistema, što je postavilo vrlo inspirativne temelje Mileni Bogavac, spisateljici ovog dramskog teksta.

„Koliko god umetnici voleli da zaobilaze politiku iz ovih ili onih razloga, politika ne zaobilazi njih u totalitarnom režimu, u kom ništa nije iznad dnevne politike, u državi gde neko mora da štrajkuje glađu da bi ostvario svoja građanska prava, u zemlji u kojoj postoji neko ko mari za neki pozorišni festival.”, izjavila je glumica Danica Grubački, koja igra u obe navedene predstave i dodala da je zabrinulo to što uopšte nije iznenađena ovom odlukom.  

„Mnogo se lako navikavamo na ovakve stvari, zato što su postale učestale i niko ne snosi posledice. Treba stalno biti glasan, da se takve stvari ne bi zaboravile, da se ne zaborave imena cenzora, ne bi li jednog dana snosili posledice za svoja nedela. Pitanje je, takođe, šta će biti sa tim festivalom. Hoće li druge kuće bojkotovati festival, ili pak praviti skandale kao što smo mi sa „Jamijem” u Aleksincu, kada je zabranjeno izvođenje jedne predstave samo zato što u njoj igra Sergej Trifunović? Ipak, hvala Kokanu i Torbici, čast mi je biti deo glumačke ekipe u nepodobnim predstavama”, istakla je Grubački.

Pozorišna umetnost je u ovoj sezoni pretrpela više napada – od smene Željka Hubača u Narodnom pozorištu u Beogradu, zabrane učešća Sergeja Trifunovića na Festivalu praizvedbi u Aleksincu, cenzurisanja predstave „Muškarčine“ u Zvečanu do nametanja Vesne Paštrović na mesto direktorke Narodnog pozorišta Sombor. Poslednji u nizu jeste upravo ovaj događaj u vezi sa festivalom u Smederevu. Publika će biti uskraćena za dve najavljene predstave, zato što se neko usudio da ponovo diktira umetnost.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste