"Testiramo na ljudima" premijerno u Ateljeu 212


Nakon novembarske premijere predstave "Beli bubrezi" Atelje 212 izlazi večeras (13.12.) sa još jednim novim naslovom. U pitanju je predstava "Testirano na ljudima" Maje Pelević, u režiji Bojana Đorđeva. Po rečima dramatruga Dimitrija Kokanova, ovom predstavom Atelje nastavlja sa praksom naručivanja tekstova domaćih autora, kao deo repertoarske strategije promovisanja savremenog dramskog pisma u Srbiji. 

Maja Pelević nije imala zadat tematski okvir za tekst, a opredelila se da se bavi tematikom savremenih tehnologija, razvoja veštačke inteligencija i različitih medijskih prostora u kojima živimo paralelno sa realnošću. Za autorku je, kako kaže, dok je pisala ovaj tekst, bilo najzanimljivije pitanje slobode i koliko smo danas (ne)slobodni u zapadnom privilegovanom društvu, koje nas kontroliše na načine koji su nam postali nevidljivi:

"Isto tako me je zanimalo i pitanje globalnog nadzora i načina na koji su tehnologije, internet posebno, zamišljene kao nešto što bi trebalo da nam ide u prilog, opet multinacionalne kompanije preuzele. Oni taj prostor slobode koriste ne samo da bi nas konstantno nadzirali, već i da obrazuju novog konzumenta koji više ne troši samo robu  već postaje i besplatni radnik u internet realnosti dozvoljavajući da se njegovi lični podaci koriste i kupuju dvakodnevno."

U komadu "Testirano na ljudima" ljudi su izloženi neprekidnom posmatranju, postavljeni u ono što se u tekstu  zove "human zoo" (zoološki vrt u kome su umesto životinja izloženi primerci ljudske vrste). Autorka time preispituje šta će se dogoditi ako jednog dana u utopijskoj/distopijskoj realnosti mašine preuzmu našu realnost:

"Nikako nisam htela da napravim komad o nekoj vrsti tehnofobije, već upravo suprotno, da razmotrim da li bi zapravo ta realnost u kojoj mašine preuzimaju svet bila bolja od ove koju danas živimo", zaključila je ona. 

Reditelju Bojanu Đorđevu najzanimljivije je bilo da se bavi prostorom privilegije izbora, u kome smo svesni svake svoje odluke i posledica koje takav sistem nosi:

"Svaki od tih brojnih izbora koje svakodnevno donosimo u  stvari nas parališe u političkom smislu i mi nismo u stanju da donesemo političku odluku - prava politička odluka i trenutak u kom smo pitani su nam oduzeti  i obesmišljeni svim ovim drugim svakodnevnim izborima. U tom smislu, mislim da ta teza da je u jednom trenutku to donošenje odluka o dizajniranju samih sebe - da nam bude dobro, da se oporavimo, da živimo na jedan određeni način - dovelo do toga da u jednom trenutku tu najvažniju odluku o svojim životima prepustimo nekom drugom, u našem konkretnom slučaju političarima, a u daljoj budućnosti mašinama", rekao je reditelj. 

U predstavi igraju: Aleksandra Janković, Ana Mandić, Sofija Juričan, Ivan Mihailović, Ivan Jevtović, Dejan Dedić, Aleksandar Đinđić i Isidora Simijonović. 

Sledeća izvođenja zakazana su za 14. i 22. decembar. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste