Tijana Grumić dobitnica Mihizove nagrade

11. okt 2018.

Srpska čitaonica Irig, iz Fonda “Borislav Mihajlović Mihiz” za dramsko stvaralaštvo, ove godine je nagradila Tijanu Grumić.

Žiri u sastavu: Darinka Nikolić,pozorišna kritičarka, Ksenija Krnajski, rediteljka i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik žirija), doneo je, na sastanku od 1. oktobra, jednoglasnu odluku. Tijani Grumić, dramskoj spisateljici iz Beograda, nagrada je dodeljena za dosadašnji opus.

Svojim do sada objavljenim i izvedenim komadima, Tijana Grumić se nedvosmisleno predstavila kao autentičan i perspektivan glas u pejzažu savremene srpske drame. U taj pejzaž, Tijana Grumić unosi specifičnu emotivnost sa varnicama urbane ironije, dijalog zrele lakoće i poetske iznijansiranosti, kao i dar za jezgrovitu karakterizaciju likova. Od introspektivne ubedljivosti komada „Ko još jede hleb uz supu“, preko maštovitog preplitanja društvenih lomova i drame odrastanja u „Moćni renyeri ne plaču“, do melanholičnog traktata o usamljenosti u „Kepler 452-b“ i impresivno montirane, društveno angažovane, a ipak izraženo lirske drame „Stvaranje Čoveka“, Tijana Grumić nas na samosvojan način vraća arhetipskim temama sazrevanja, smrti, ljubavi i izgnanstva, pokazujući sve izraženiju sposobnost da najskriveniju intimu svojih junaka poveže sa univerzalnim, čak i metafizičkim teskobama sveta u kojem živimo, navodi se u saopštenju žirija.

Tijana Grumić je rođena 1993. godine u Novom Sadu. Na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, diplomirala je na katedri za dramaturgiju 2016. godine, kao studentkinja generacije. Na istom fakultetu je 2017. godine završila master studije dramaturgije, a trenutno je studentkinja doktorskih umetničkih studija.

Njeni dramski tekstovi izvođeni su u omladinskom pozorištu „DADOV“, na sceni UK „Vuk Karadžić“ u Beogradu, u pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok je kao dramaturg radila u Narodnom pozorištu u Beogradu i Narodnom pozorištu u Somboru.

Dobitnica je nagrade „Josip Kulundžić“ katedre za dramaturgiju na FDU, za ostvaren izuzetan uspeh iz oblasti pozorišta, radija, filma, televizije ili kritike. Njena drama „Stvaranje Čoveka“ proglašena je za jedan od pet najboljih savremenih angažovanih dramskih tekstova na konkursu Fonda „Hartefakt“ 2016. godine, uz najavljenu praizvedbu u Ateljeu 212 u Beogradu.

Drama „Moćni rendžeri ne plaču“, koja je trenutno na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, ušla je u uži izbor na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst 2018. godine.

Predstava „Kepler 452-b“ pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja, u režiji Juga Đorđevića, učestvovala je tokom 2018. godine u takmičarskoj selekciji 63. Sterijinog pozorja i 54. festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ na kom su Jug i Tijana podelili specijalnu nagradu. Za dramu „Kepler 452-b“ Tijana Grumić je dobila i nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na festivalu „Akter Evrope“, 2018. godine, u Prespi (Makedonija).

Pored rada u pozorištu, Tijana Grumić je već nekoliko godina angažovana u radu Istraživačke stanice Petnica, gde je trenutno rukovoditeljka programa društveno-humanističkih nauka.

I. Burić

IZVOR: dnevnik.rsPovratak na vesti