Tit Andronik, suđenje Hamletu i čikaški hip-hop spektakl na petom Šekspir festu


Već petu godinu zaredom Vila “Stanković” krajem juna meseca postaje “Glob teatar”, a Dunav se pretvara u Temzu – reči su kojima je reditelj Nikita Milivojević najavio „Šekspir fest“ koji će po peti put biti održan u Čortanovcima.

Na ovogodišnjem "Šekspir festivalu", koji će trajati od 28. juna do 3. jula, biće izvedene četiri predstave u glavnoj selekciji, a po prvi put biće realizovan prateći program "Šekspir za veliku decu".

Manifestaciju će otvoriti "Tit Andronik" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, koja će zbog tehničkih zahteva biti odigrana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

- Pozorište ZKM je jedno od najboljih u regionu. Igor Vuk Torbica je među najboljim rediteljima mlađe generacije, a ovo Šekspirovo delo još nismo videli na našem festivalu. Voleo bih kada bi, na primer, za deset godina festivala uspeli da prikažemo svih 37 njegovih dela - kazao je Milivojević tom prilikom.

Drugog dana u Vili Stanković na programu je, kako je najavljeno, izuzetno zanimljiva predstava u švajcarsko - francusko - španskoj produkciji "Molim, nastavite (Hamlet)", Dreams come true teatra. Prema rečima Nikite Milivojevića, reč je o bitefovskoj predstavi u kojoj je sve konceptualizovano. Igra se samo scena Polonijevog ubistva, odnosno cela predstava je kreirana kao suđenje. Forenzičari, tužioci, advokati, veštaci, sudije, porota, iznose slučaj u kojem je Hamlet glavni okrivljeni. Svedok je i Ofelija, a odluku o krivici, kao svojevrsna porota, doneće publika. Jedinstvena je, jer se razlikuje od zemlje do zemlje i pravosudnog sistema koji u njoj važi.  U sredini u kojoj teatar gostuje odaberu se tri glumca za uloge Hamleta, Ofelije i Gertrude, ali i ostali akteri koji su potrebni za čin suđenja. Naša Gertruda biće Svetlana Bojković, Hamlet Aleksandar Milković, Ofelija Jelena Đulvezan Milković, sudija apelacionog suda Miodrag Majić biće u ulozi sudije, advokat Petar Učajev, a tužilac Nikola Pantelić.

– Reč je o izuzetnom, neponovljivom pozorišnom činu, u kojem će biti angažovani domaći glumci, čak i pravi sudija. Jelena Đulvezan, koja igra Ofeliju, i Aleksandar Milković, koji će igrati Hamleta, u realnosti su bračni par, koji čeka bebu, pa nam se Ofelija možda i porodi na sceni – rekao je u šali Milivojević.

Trećeg dana sledi predstava "Dva viteza iz Verone", čiji tekst i režiju potpisuju "Q Brothers" (Čikago, SAD).  U pitanju su reperi koji izvode Šekspira. Direktor festivala Nikita Milivojević smatra da je ovo jedan novi umetnički pravac  koji zavređuje pažnju kako ovdašnje, tako i festivalske publike širom sveta.

Za poslednju predstavu u glavnom programu izabran je “Mletački trgovac” u režiji Mihaela Guntera, trupe “Šekspir” iz Berlina. Predstava je, kako je najavljeno, specifična zbog toga što se izvodi sa živom muzikom i ima zanimljiv koncept jer  reditelj, kao Nemac, u priči o Jevreju, prepoznaje deo lične istorije.

U saradnji sa pozorištem "Duško Radović", i na njihovoj sceni, izvodi se program "Šekspir za veliku decu" koji je besplatan s tim što je potrebno na biletarnici tog teatra uzeti ulaznice. Primereno mališanima 30. juna je "Bura" u režiji Nikite Milivojevića, 1. jula "San letnje noći" Thesis theatre Company iz Atine. Sledećeg dana, 2. jula, na programu je "Romeo i Julija" iz Velike Britanije (The Handle Bards). Umetničke radionice biće realizovane 1. i 3. jula.

Jelena Gavrić iz pozorišta “ Duško Radović”, obraćajući se prisutnima na konferenciji za novinare, istakla je da se raduje što će po prvi put biti organizovan i program za najmlađe, podsećajući da je to praksa širom sveta. Smatra da Šekspir jeste za decu zbog toga što se čitav niz životnih pouka koje njegova dela nose, najlakše mogu usaditi dok žive neotuđena od igre.

Ulaznice po ceni od 700 i 900 dinara moguće je nabaviti na prodajnim mestima Eventim-a, a za publiku iz Beograda i Novog Sada obezbeđen je prevoz.

Ceo program pogledajte na ovom linku.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste