Tolstoj na sceni Novosadskog pozorišta


Premijera predstave „Ana Karenjina“ makedonskog reditelja Dejana Projkovskog  zakazana je za utorak, 29. oktobar 2019. godine u Novosadskom pozorištu. Naslovnu ulogu u ovoj predstavi tumači Marta Bereš, dok će Karenjina igrati Atila Nemet, a Vronskog Arpad Mesaroš.

„Novosadsko pozorište će sa ovim projektom ponuditi jedan izuzetan i jako osoben umetnički intelektualni i ljudski doživljaj“, rekao je direktor Novosadskog pozorišta, dodavši da je ovo pozorište u protekloj godini svoj repertoar gradilo na dobronamernoj i kreativnoj kritici na pozorišna zbivanja u Srbiji.  

Da se potsetimo: Tolstojeva “Ana Karenjina” je ruski klasik koji tematizuje ljubavni trougao, neverstvo I dvostruki moral u tadašnjem ruskom visokom društvu. Završava se Aninim samoubistvom, kao nemogućnošću da živi u situaciji u kojoj se našla, kažnjena i odbačena od svega što je predstavljalo njen nekadašnji život.

Na pitanje kako je “Ana Karenjina” I danas aktuelna, Projkovski odgovara: “Previše pričamo o globalizaciji, čekamo negde da idemo I budemo deo nečega, a malo o čoveku. Šta je ljubav? Sreća? Porodica? Šta znači biti slobodan I boriti se za sebe?”, nazvavši ovaj dvoipomesečni proces nastajanja putovanjem u dubinu srca.

Ovom premijerom biće zvanično otvorena 46. po redu sezona Novosadskog pozorišta pod sloganom “Ožiljci”, u renoviranoj Velikoj sali.

“Ana Karenjina”

Reditelj: Dejan Projkovski

Scenograf: Valentin Svetozarev

Muzika: Goran Trajkoski

Kostim: Marija Papučevska

Igraju:

Marta Bereš, Atila Nemet, Arpad Mesaroš, Zoltan Širmer, Judit Laslo, Gabor Pongo, Blanka Dieneš, Agota Ferenc, Robert Ožvar, Livia Banka, Terezia Figura, Martin Bohocki

Foto: SeecultPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste