„Totovi” i „Noć Helvera” na drugoj večeri Urban festa


 Na drugoj večeri 15. Urban festa u Nišu odigrane su predstave „Totovi“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Kragujevca i „Noć Helvera“ teatra „Promena“ Akademije umetnosti iz Novog Sada. Nakon odgledanih predstava, publika je mogla da prisustvuje okruglom stolu.

​​​​​​Predstavu „Totovi“, po tekstu Ištvana Erkenja u režiji Kostadina Stojadinova, izvodi ansambl Akademskog pozorišta SKC-a iz Kragujevca. Totovi su jedna naizgled obična porodica, koja živi u nekom selu na pragu fašizma i komunizma. Njihov sin i brat je na frontu, a oni jednog dana dobijaju dopis kako će im u posetu doći jedan major i u tom trenutku klupko počinje da se odmotava, ali nikako u pravcu u kom bi to prirodno išlo. Naime, major predstavlja nametnuti autoritet, a porodica Tot kao sunđer upija naredbe. Jedini koji se koprca u tom totalitarizmu jeste otac, ali svaki njegov pokušaj pobune je ugušen od strane supruge i ćerke. Taj major predstavlja univerzalnu figuru koja nesumnjivo postoji u svakom selu, gradu ili državi. No, nije zgoreg spomenuti da je i takav jedan čovek nekome podređen. Uz pomoć manipulacije on dolazi do onoga što želi, a Totovi, imajući u vidu svog Đulu koji je na frontu, bespogovorno pristaju na sve. Totova ima uvek i svuda i sve dok postoji takva lako manipulativna masa, autoriteti će se hraniti strahom. Ipak, i nad dželatom postoji dželat i to je ono što je suština ove predstave. U predstavi igraju Ilija Ivanović, Aleksa Svilarov, Nevena Terzić, Julija Vučković, Tatjana Nikolić, Milica Đorđević, Aleksa Mogić.

„Noć Helvera“, po tekstu Ingmara Vilkvista izvedena je u produkciji pozorišta „Promena“ iz Novog Sada. Ovo je predstava koja se na jedan specifičan način bavi temom o kojoj se mora govoriti. Glumci su na okruglom stolu govorili o nastanku ove predstave. Imali su zadatak da donesu duodrame na predavanja, koje bi kasnije iščitavali, a zatim su te monodrame zaista i igrali. Režiju potpisuje Boris Isaković. Ambijent na sceni je potpuno realistički. Radnja se odvija u jednoj sobi u kojoj žive Karla i Helver. Helver je usporen u razvoju, satkan od emocije i čistog ljudskog nagona. Karla je žena koja je izgubila supruga i kćer napravivši neke loše izbore u životu. Zato je prihvatila Helvera i sa njim živi, možda upravo zbog te krivice koja ju progoni ili zbog usamljenosti koja je tišti. Njihov odnos je nedefinisan, oni su u jednom momentu majka i dete, a to je možda i najdominantniji odnos, u sledećem brat i sestra, zatim drug i drugarica, a na samom kraju i žrtva i dželat. Uloge su donesene efektno, vrlo precizno i tačno. U predstavi igraju Aleksandra Arizanović i Rastko Mićić.

Večeras su na repertoaru predstave „Mamin dašak u svemiru“ u izvođenju Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša i „Gradovi usamljenosti“ Nezavisnog omladinskog pozorišta „Nova scena-2“ iz Belgoroda, Rusije.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste