Treći dan ArtTrema festa: Izbori


Treći dan ArtTrema Fest-a  u Rumi održan je u subotu, 30. marta . Ove večeri publici su se na Kamernoj sceni rumskog Kulturnog centra predstavile dve predstave: „Iskušenje“ scene „Maska“ i Šabačkog pozorišta , kao i „Kokoška“ Teatra „SPAM Studio“ iz Sofije, Bugarska.

Prva predstava večeri „Iskušenje“ u koprodukciji Šabačkog pozorišta i scene “Maska”, adaptacija je romana „Bog , Đavo i ja“ Dragana Marinkovića Francuza, u režiji Ivana Tomaševića, koji takođe igra glavnu ulogu. Ova predstava bavi se pitanjem mogućnosti izbora u svom najužem smislu. Na sceni imamo pisca koji, nakon svoje nenadane smrti, uz pomoć „mašinovođe“, čini retrospekciju svog života, saznaje uzroke i posledice svojih pogrešnih i pravih izbora i najvažnije od svega – uči da prašta. Scena predstavlja sobni enterijer iako je mesto predstave postavljeno u voz koji predstavlja svojevrstan limb u kome se pisac i mašinovođa nalaze, no jedan od bitnih aspekata scenografije je tabla na kojoj su ispisani suštinski motivi koji se provlače kroz celu dramu – značaj pojma OTAC, značaj pojma SIN, značaj pojma LJUBAV i značaj pojma OPROŠTAJ. Postoji vrlo značajan faustovski momenat u predstavi u okviru lika mašinovođe gde prestaje razaznavanje da li on predstavlja mračnu stranu piščevog Ja, Boga, Đavola ili nešto četvrto. Aneta Tomašević, koja igra mašiovođu, objašnjava da ovaj karakter, iako činjenicom ima androginu dimenziju, nema nikakvu mistifikaciju. Nije niti Bog, niti Đavo već je namera bila da se predstavi kao nešto sasvim treće – svojevrstan državni službenik „odozgo“ koji dolazi kod pisca kako bi ga nakon smrti naveo da se suoči sa samim sobom, te ga pripremio za narednu inkarnaciju. Uzevši za svoju okosnicu temu karme i reinkarnacije, ova predstava je u svojoj biti jedna apoteoza pokajanju i iskupljenju grešaka učinjenih za života. No, najveće iskušenje leži u konačnom konačnom izboru. Da li čovek ima dovoljno hrabrosti da izabere zlo po sebe u svrhu opšteg dobra?

Nakon ove, odigrana je predstava iz Bugarske „Kokoška“ u režiji i scenskoj adaptaciji Ane Bateve, po tekstu A.P. Čehova i Nikolaja Koljade. Ovo je i prvi nastup novoosnovanog „SPAM studija“. Sa jednom dozom burleske i ekscentrične komike, karakteri Nine Zarečnaje (Vasilena Vicenzo) i Aleksandra Timofejeviča (Vasil Duev) prikazuju na sceni posledice toga kada slobodarski duh ode u krajnost, te se pretvori u trivijalnost i sklonost kiču. Nina i Saša su mladi, zaljubljeni u svoju slobodu i odlaze u veliki grad u potrazi za umetničkom scenom i izražavanjem. Ono što tamo nalaze jeste veštačka i lažna okolina, te i oni sami potpadaju pod taj uticaj.  Upravo ta sloboda kojoj su težili postaje uzrok njihovom estetskom i duhovom klonuću, te od prvobitnih scena koje podsećaju na pastoralne momente, uz kostime koji aludiraju na prirodnu, seoski ambijent i slobodne ljubavne scene, dolazi se do kiča i šunda, isforsiranih pokušaja umetnosti. Kada Saša pokušava da napravi pozorišnu scenu koja podsteća na hiperbolisane i hiperdramatične scene iz kakvog Šekspirovskog komada, te Ninin kostim u drugom delu predstave, sve je to namerno kič. Likovi u trenucima probijaju četvrti zid, te imaju interakciju sa auditorijumom u improvizacijama. Rumska publika je imala priliku da vidi obraćanje glumaca Zijahu Sokoloviću u publici, te je ova predstava i pored jezičke barijere bila vrlo aktivna u komunikaciji sa publikom i uspešno je doprla do nje.

Večeras, poslednje večeri ArtTrema festa, na repertoru su predstave „Iz tri ugla“ Teatra „Fedra“ iz Bugojna, Bosna i Hercegovina u 19 časova i „Zagonetka revolucije“ Dah teatra iz Beograda u 21 čas.

Nakon takmičarskog dela večeri biće prezentovan rad master klase Zijaha Sokolovića i studenata akademija umetnosti koji se održavao prethodnih dana festivala, te proglašenje najboljih i čitanje poslanice povodom Svetskog dana pozorišta.

Foto: Milica Amidžić (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste