Treći „Tanz Platz“ u Novom Sadu

Milica Amidžić
04. sep 2019.

Festival otvara izložba 30 godina Bitefa „I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom“ definisana kao multimedijalni događaj – izloženi teatar – izložba u teatru, a posvećena je tridesetogodišnjici postojanja Bitef teatra. Polazište za izložbu, autorke Vesna Bogunović i Jelena Stojanović nalaze, kako u rečima pozdravnog govora Mire Trailović sa otvaranja Bitef teatra, tako i u bogatoj istoriji i širokom spektru različitih programskih delatnosti teatra, čije su ideje, strategije i postupci ostvarili izuzetan i inspirativan značaj za umetničku / teorijsku / kritičku scenu. Autorke takođe aktualizuju pitanje: Da li je dostignut kvalitet ideje osnivača i misao da pozorište treba da bude autentičan odraz zbivanja u realnosti kao i da ima moć da utiče na promenu svesti gledalaca?

Na programu centralnog (plesnog) dela festivala će se naći četiri koprodukcije i umetnici iz Italije, Španije, Nemačke, Kolumbije, Novog Zelanda i Srbije. Ovaj festival u Novi Sad dovodi mlade i uspešne koreografe i plesače, predstavljajući aktuelne tendencije u savremenom plesu. Performansi su deo Aerowaves selekcije 2017. i 2018.

Festival počinje predstavom iz Srbije Not The Right Leg, autobiografskim solo performansom Danke Sekulović, cirkuske akrobatkinje suočene sa profesionalnom povredom. Performans opisuje proces oporavka i sve ono što on nosi, postavljajući ključno pitanje da li je povređeno izvođačko telo i dalje funkcionalno izvođačko telo. Režiju potpisuje Ana Popović.

 

 

Iste večeri predstaviće se i komad oslobađajujuće energije i ekstremne preciznosti Restraint / Suzdržavanje, iz Berlina, koji dolazi kao deo selekcije Aerowaves platforme najboljih 20 plesnih radova u 2019. Komad čiju koreografiju potpisuje kolumbijska umetnica Lina Gomez . Selekciju ovogodišnjih mladih evropskih autora u savremenom plesu u Novom Sadu obeležiće i predstavljanje mladog, ali već etabliranog plesača/koreografa Džejmsa Bačelora sa autorskim delom Hyperspace / Hiper svemir - dubinsko putovanje u najdalje tačke Kosmosa kroz istraživanje metrike kapaciteta sopstvenog tela.

Festival Tanz Platz zatvoriće jedna od najzapaženijih mladih umetnica iz Španije Nurija Guju Sagara, koja je 2018. dobila brojna prizanjanja za kritički komad pod nazivom Likes / Lajkovi. Kako se lajkovi koje dobijamo na društvenim mrežama održavaju na naše ponašanje i telo? Ovaj performans daje svež pogled na prisustvo telesnog u digitalnom dobu kroz anropološko istraživanje.

Izvršni producent festivala je Studentski kulturni centar u Novom Sadu. Festival su podržali i mreža Aerowaves, Program „Kreativna Evropa“ Evropske unije, Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Evropska prestonica kulture Novi Sad.

Ulaz na sve programe je besplatan.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste