Trojanke - tamna strana rata


Predstava „Žene iz Troje“ obeležila je peto veče festivala „Novi tvrđava teatar“, održanog u Vili Stanković u Čortanovicma. Rađena je po Euripidovom tekstu „Trojanke“, u izvođenju Narodnog pozorišta Priština i pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, dok režiju i adaptaciju potpisuje Nebojša Bradić. 

Euripidova tragedija tematizuje događaje nakon pada Troje, gde je fokus bačen na žene koje su postale ratni plen i zatočene kao robinje. Dramom dominira Hekubina patnja koja prerasta u gnev i napad na Helenu, a Euripidova glavna ideja bila je da je rat besmislen i rušilački, što prikazuje prvenstveno kroz sudbinu ženskih likova. 

zene-iz-troje-ntt1

Zamisao reditelja bila je da prenese Euripidovu osnovnu ideju o ratu koji je nepotreban i ostavlja duboke posledice na obe strane, zbog čega su „Trojanke“ aktuelne i danas na našim prostorima. Scena je jednostavna, prikazuje prostoriju sa nekoliko stolova i stolica i dve lampe, ograđenu metalnim kapijama i žicom, i predstavlja zatvor u koji su ženski likovi bačeni. Kostimi su osavremenjeni, muškarci nose odela, a žene svečane haljine. Scenografijom i kostimima, kao i muzikom koja se sve vreme čula u pozadini, reditelj želi da prikaže kako se ova drama može dogoditi bilo gde i bilo kada.

Bezizlazno stanje u kojem su se našle dok čekaju završnu presudu dovodi ih do ludila, da bi na kraju skončale prilikom bombaškog napada. Predstava pokazuje tamnu stranu slavnog rata, destruktivnu i izobličenu, u jednom svetu u kojem bogovi više ne mogu da donesu spas. I tada su, kao i u ratovima posle, najviše stradale žene, osuđene da trpe i nose breme svoje tragične sudbine. 

zene-iz-troje-ntt2

Predstava „Žene iz Troje“ prvi put je prikazana na sceni Narodnog pozorišta Priština, stacioniranog u Domu kulture u Gračanici 24. juna ove godine, a  glumačku ekipu čine: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, isidora Građanin, Igor Damjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Viktorija Arsić, Irena Stanković, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić. 

Sinoć je zatvoren takmičarski program šestog po redu festivala „Novi tvrđava teatar“, koji se zvanično završava večeras, kada će žiri proglasiti pobednika, nakon čega je u čast nagrađenih planirana predstava „Ženidba i udadba“ studenata druge godine Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, u Vili Stanković, sa početkom u 21 čas.

Foto: Elvira KakusiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste