U čije ime? U ime naroda?


Četvrte večeri sedmog Festivala prvoizvedenih predstava publici se predstaviloo Narodno pozorište Niš sa predstavom Aleksandra Mihailovića „U čije ime“ u režiji Milana Karadžića.

„U čije ime“ je istinita dramatična priča o streljanim glumcima Narodnog pozorišta, nakon oslobođenja Niša 1944. godine. Ona na topao i životan način progovara o stradanju malog, običnog čoveka koji pokušava da opstane u vihoru velikih društvenih i političkih promena. Večita dilema o izboru strane, ali i slobodi umetnika da se u turbulentnim vremenima bori umetnošću i za umetnost, tema je koja snažno korespondira sa vremenom u kojem živimo, oslikavajući model po kome se promene na ovim prostorima uspostavljaju već više od pola veka.

Ovo je definitivno jedna od najboljih predstava niškog pozorišta. Od početka vrlo jasna i konkretna. Energija koju glumci emituju sa scene sve vreme drži pažnju publike koja je to umela da nagradi jakim i dugim aplauzom. Pored glavne teme, predstava pokazuje i život pozorišta iza scene, veze i vezice između glumaca. Zanimljivo je spomenuti i da je tekst pisao glumac, koji i igra u predstave. Intertekstualnost u ovom dramskom tekstu ima funkciju da dočara glumce koji su preživeli rat, ali ne i ideologiju. I pomislićemo, bilo je to nekada. A istina je, i danas se gine zbog ideologije, samo na neki drugi, možda strašniji i gori način.

„Imao sam dvostruki motiv za rad na ovoj predstavi. Prvo kao rođeni Nišlija želeo sam da odam počast i sačuvam od zaborava tragično nastradale glumce. A drugo hteo sam da ukažem na konstantno saplitanje umetnosti od strane raznih ideologija.“ – rekao je autor ovog dela Aleksandar Mihailović.

„Imao sam prilike da vidim tekst još u fazi pisanja. Tokom rada na predstavi imao sam neverovatan osećaj da su duhovi tih ljudi, koji su ubijeni samo zato što su se bavili svojim poslom, sve vreme sa nama. Ovom prilikom želim da se zahvalim Aleksandru Mihailoviću i pozorištu što sam imao čast da igram ovu ulogu.“ – pojasnio je Dejan Cicmilović koji igra upravnika pozorišta.

U skladu sa temom predstave ansambl predstave, prilikom dodele zahvalnica za učešće na festivalu, postavio je pitanje u čije ime se nekom glumcu zabranjuje dolazak na pozorišni festival?

Njihov performans možete videti na ovom linku https://www.facebook.com/hocupozoriste/videos/263130771045638/Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste